“Toen ik vijf jaar was wist ik al dat ik dierenarts wilde worden”

Emma aan het werk in de kliniek. / foto Jaco Berveling

Emma Diepenbroek werkt in Blijdorp al bijna 25 jaar als dierenarts. Samen met haar assistent, Stephanie van Leijden, runt zij Dierenkliniek Blijdorp.

In 1998 nam Emma een praktijk over in een woonhuis in de Schepenstraat. Een paar jaar later, in 2001, verhuisde ze naar het huidige pand. Ook aan de Schepenstraat, maar een stuk groter. Daar behandelt zij zowel gezelschapsdieren als “bijzondere dieren”. Emma: “Ik heb van alles in de praktijk gehad: slangen, leguanen, een hangbuikzwijn, een stinkdier en walibi. Door strengere wetgeving en toegenomen inzicht van mensen zie ik dit soort dieren wel minder.”

3,2 miljoen katten en 1,8 miljoen honden
Huisdieren zijn populair. Zo lopen er in Nederland 3,2 miljoen katten rond en 1,8 miljoen honden. En de populariteit van deze dieren is sinds corona alleen maar toegenomen. Emma ziet het terug in haar praktijk: “Ja, we hebben heel wat nieuwe jonge dieren zien langskomen. Het was drukker, maar het zijn meestal jonge, gezonde dieren, dus nadat ze hun eerste vaccinaties hebben gehad en gesteriliseerd of gecastreerd zijn, zie ik ze meestal maar één keer per jaar voor de jaarlijkse controle en vaccinaties.”

Emma heeft zelf ook huisdieren. “Ja, altijd gehad. Honden, katten en cavia’s. Allemaal zielige dieren die ik heb gered. Het hondje dat ik nu nog heb, komt van de -overigens uitstekende- Yorkshire fokker uit mijn praktijk. Het hondje heeft een hartritmestoornis en kon dus niet verkocht worden. De fokker vroeg “mag hij dan bij jou?” en dat vond ik goed. Hij is nu bijna twaalf jaar oud. En onze poes werd 14 jaar geleden door de dierenambulance naar de praktijk gebracht. Ze was aangereden en had een gebroken pootje. Er meldde zich geen eigenaar en dus heb ik haar pootje door de orthopeed laten maken en heb ik haar in huis genomen.”  

Net als een huisarts
Het vak dierenarts is in veel opzichten vergelijkbaar met dat van een huisarts. “Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat wij mensen ook dieren zijn. We hebben dezelfde botten en spieren en we krijgen vergelijkbare ziekten en gebruiken vaak dezelfde medicijnen. Het leuke van dierenarts is dat je meer all-round bezig mag zijn. Zo opereer ik bijna dagelijks.” 

Verschillen zijn er ook. Mensen kunnen immers vertellen wat ze (denken te) mankeren, dieren niet. “Je moet als dierenarts heel goed kijken”, vertelt Emma. “Naar de vacht, de ogen en andere dingen. Het komt regelmatig voor dat mensen hier met hun dier binnenkomen en dat ik direct iets zie wat hen nog niet was opgevallen.”

Lid van het gezin
Mensen beschouwen hun huisdier meer dan ooit als een lid van het gezin. Emma: “Dat is natuurlijk heel mooi en daardoor is er ook veel zorg voor hun dier mogelijk. Toch zijn dieren geen kinderen. Je kunt ze niet altijd een situatie uitleggen. Je mag natuurlijk heel lief voor ze zijn, maar je moet wel duidelijk grenzen stellen en aangeven wat je wil. Zeker honden hebben dat nodig. Zo werkt het ook in de roedel. Veel mensen vinden dat lastig, maar als je als baasje de leiding neemt, vinden honden dat prettig. Dat is ook een vorm van liefde.”

Diepenbroek heeft na een onderzoek natuurlijk ook wel eens een verdrietige boodschap voor het baasje. “Zo’n situatie gaat mij altijd aan het hart, dus breng ik de boodschap zo empathisch mogelijk. Daarnaast ben ik ook direct en duidelijk. Ik zeg altijd ‘ik geef u het advies dat ik ook voor mijn eigen huisdier zou geven’.”

Kleine praktijk
Emma vertelt dat steeds meer kleine praktijken verdwijnen omdat ze worden opgekocht door investeringsmaatschappijen die grote dierenziekenhuizen runnen. Daar zitten positieve kanten aan, zo kunnen die allerlei soorten zorg verlenen en zijn ze ook in de avonduren en weekenden geopend. Maar er zijn ook negatieve kanten. Dergelijke ziekenhuizen zijn soms wel erg snel geneigd om zorg te bieden die eigenlijk niet altijd nodig is. We hoeven voorlopig niet bang te zijn dat Dierenkliniek Blijdorp ook wordt opgekocht. Emma beleeft nog veel te veel plezier aan haar werk. Emma: “Ik wist toen ik vijf jaar oud was al dat ik dierenarts wilde worden. Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk en ga nog heel lang door. Ik verheug me erop!”

Dierenkliniek Blijdorp, Schepenstraat 76 a + b, 3039 NM Rotterdam, 010-4657363