Je buren. Ken jij ze?

Kevin Hordijk en Zjon Smaal

Blijdorpnieuws redactielid Loor is 26 jaar en woont sinds januari in Blijdorp met haar vriend. In het dagelijks leven is ze portretfotografe en maakt ze deze fotocolumn voor de digitale editie van Blijdorpnieuws.

Je buren. Ken jij ze?
Om heel eerlijk te zijn ken ik mijn buren amper, maar dat wil ik verandering in brengen. Met deze zwart-wit serie en column stap ik met mijn camera de deur uit om kennis te maken met de buren in Blijdorp!

Kevin Hordijk(44) en Zjon Smaal(43). Samen sinds juli 2009. 
En Teckel Taks (8 maanden). Toegevoegd in juli 2022. 

Kevin is werkzaam bij de rechtbank in Rotterdam en Zjon is voornamelijk acteur in musical- en theaterproducties. Momenteel staat hij daarnaast met veel plezier in de bediening bij restaurant Rodin in Rotterdam, geeft hij les aan een musicalopleiding in Tilburg en studeert hij Copywriting. Zoals hij zelf zegt: “Iets met een midlifecrisis.”

“We zijn zo’n zeven jaar geleden rustig rond gaan kijken naar huizen in Rotterdam. We woonden toen in een semi vrijstaande bungalow in een dorp in de Hoekse Waard. De rust daar werd ons té rustig, we waren op zoek naar wat meer mogelijkheden om ‘even’ uit eten te gaan, of naar bios, of het museum. We waren wel echt heel blij met onze tuin. Zodoende was de voorwaarde voor een huis in Rotterdam dat er een tuin bij zat. In November 2016 hadden we een bezichtiging in Blijdorp en we waren verkocht. Het was voor ons de ideale combinatie van de rust en het groen wat we fijn vonden in het dorp, maar nu op loopafstand van de binnenstad. En ook nog met voor- en achtertuin! In maart 2017 zijn we verhuisd en sindsdien wonen we er met heel veel plezier!
We houden enorm van lekker en goed eten (en drinken). Zeker nu er de laatste jaren ook steeds meer leuke restaurants bijgekomen zijn, is dat ook in Blijdorp steeds leuker. Of we tips hebben? Zaken als Bistrot-bar Frère, De Spaanse Moeder en Statencafé zijn een verrijking voor de buurt! En het is eigenlijk in Noord en niet in Blijdorp, maar wel een tip van de dag: Patisserie Le Petitjean is echt meesterlijk! De croissants en prachtige taartjes van Maurice en zijn team zijn waanzinnig lekker én mooi! En om het af te maken nog een Blijdorptip voor de leukste wijnen: Wijn bij Henk. Niet alleen hele fijne service, ook hele lekkere wijnen. Probeer zijn Perencider! 

We zijn allebei graag buiten en zorgen dat we een mooie tuin hebben. We hebben het voorrecht om aan een singel te wonen, waardoor je ook het gevoel hebt dat je heel vrij woont. In het voorjaar genieten we in de voortuin van de voorjaarszon en de opkomende bollen en planten en in de zomer zitten we koeler te loungen in de weelderige achtertuin. En als het echt heel warm wordt is daar nog plek voor een klein opblaasbadje. Dikke prima!

Sinds een klein half jaar is Tax bij ons ingetrokken.
Dat laatste zorgt ervoor dat we Blijdorp wandelend vaker dan ooit verkennen. Wandelingen langs de Statensingel, langs zijn grote fans van Het Statencafé, naar het Vroesenpark, waar ook de puppycursussen plaatsvinden. Over het algemeen hebben we niet heel intensief contact met alle buren, maar het contact wat er is, is leuk! Nu zijn we inmiddels ook degenen die het langst in ons portiek wonen, dat scheelt ook. Er heeft een flinke bewonerswissel plaatsgevonden de laatste jaren. Sinds we Tax hebben, zijn we in een nieuwe Blijdorpposse beland: de hondenbezitters. Erg leuk en interessant, de gesprekken die soms plaatsvinden terwijl je poep staat te graaien met je plastic zakje. Het gekke is wel dat je meestal wel de naam van de hond weet, maar niet van de eigenaar waar je het gesprek mee hebt. Over het algemeen valt wel op dat iedereen vriendelijk is naar elkaar, een fijne sfeer op straat!”