Sue en de zevende dimensie

Kunstenaarsechtpaar Marleen Heidweiller en Michiel Wesselius maakten samen een stripboek. Hoofdpersoon Sue beleeft een ongewone eerste dag op haar nieuwe school. Ze komt Krabbel tegen, die in alles kan veranderen, maar ook Otto de onzichtbare. Zo werd Sue en de zevende dimensie een vrolijk verhaal over de kracht van fantasie.

Michiel: “Ik wilde altijd al stripboeken maken en de opleiding illustratie kwam daar nog het dichtstbij in de buurt. Door digitalisering en het internet kwam ook animatie op. Dat trok me, dus heb ik in die richting een stageplek gezocht, bij Adriaan Lokman, een bekende animatie filmmaker op de Schiekade.”

Marleen rondde de illustratieopleiding een jaar later af. Marleen: “Ik ontdekte tijdens een stage in Italië hoe leuk animatie is. Ik ging daarom ook bij de animatiestudio van Adriaan werken. Het grappige is dat we daar nu om de hoek wonen.” 

Lang maakten ze ieder heel verschillend werk. Marleen was vooral bezig met ideeën over prentenboeken, maar nu hun eigen kinderen ouder worden, is ze meegegroeid. “Op één strippagina kan je zoveel vertellen.”

Michiel: “We hebben best nog wel moeten zoeken naar een goede samenwerking. Voor Sue was Marleen leidend, zij werkt heel intuïtief, het verhaal ontstaat organisch. Zelf werk ik gestructureerder, ik werk liever het verhaal eerst helemaal uit in een storyboard.  Marleen had alleen een begin, bij haar ontstaat het verhaal bladzijde na bladzijde. Ik kleurde alles in en bemoeide me af en toe met de verhaallijn.”

Marleen: “Het begon met Krabbel, die heb ik zelf thuis op de muur getekend toen ik twee jaar oud was. Het poppetje is altijd bewaard gebleven. Vandaaruit associeer ik verder. Mijn grote droom is dat er een vervolg op Sue komt, waarin ik de levensverhalen van alle fantasiefiguren kan vertellen, hun levensloop wordt zo het verhaal in de volgende strips.

Michiel en Marleen onderzoeken hoe de strip uit te brengen. “De strip zou een digitale uitgave kunnen worden, maar gedrukt is nog leuker. Binnenkort ga ik in ieder geval een beperkte oplage drukken, dat kun je volgen op instagram: #mheidweiller 

Marleen Heidweiller maakte animaties voor kinderprogramma’s, illustraties in kinderboeken en tijdschriften. Daarnaast werkt ze altijd aan eigen projecten. Ze bedenkt graag alternatieve realiteiten waar andere wetten en regels gelden. Ze geeft in Blijdorp tekenles aan kinderen om de liefde voor tekenen door te geven.

Michiel Wesselius is animatiefilmmaker en docent. Hij herontdekte zijn liefde voor comics toen hij een van zijn kinderen aanspoorde tot lezen. Hij houdt van zoeken naar de juiste kleur en manier van inkleuren.