Rust en ruimte

Foto: Ab Bol

In het algemeen richt je je als mens op de omstandigheden in je directe omgeving en je baseert jouw werkelijkheid op je dagelijks beeld. Als inwoner van Blijdorp prijs je je gelukkig dat je dicht bij parken, een prachtige singel en uitvalswegen richting strand en bossen woont. Je bent hier als stedeling toch een beetje een dorpsbewoner; de naam zegt het al. Totdat de omstandigheden veranderen en je weer met een nieuwe, frisse blik naar de wereld kijkt. Verhuizingen behoren tot deze veranderingen, vakanties zeker ook.

Zelf was ik dit jaar in Schotland en de omstandigheden dwongen me om te beseffen dat we in Nederland, en zeker in de Randstad, in een ontzettend dichtbebouwd, vol en natuurarm land leven. En wat dat eigenlijk met je doet. Na een tijdje in de Schotse hoog- en laaglanden met enkelbaans wegen waar iedereen, mocht je al iemand tegenkomen, ruim van tevoren een passeerplaats opzoekt en geduldig wacht tot je voorbij bent, daalde de rust ook bij ons in. Deze stilte laat je beseffen dat je altijd alert bent en altijd geluid, drukte en mensen om je heen hebt. Het maakt je bewust van de gespannenheid die het dagelijkse leven in een stad met zich meebrengt.

Schotland bezit veel stiltegebieden en dark sky parken waar je ’s nachts nog naar de sterren kunt kijken. Buiten deze natuurlijke rustpunten is ook de menselijke activiteit kleinschaliger en op een veel lagere snelheid. Supermarkten, cafés, winkels, theaters en musea zijn allen, als ze al aanwezig zijn, bescheiden, knus of gerund door vrijwilligers en daardoor beperkt open. Voor de verwende Rotterdammer, die alles wat hij maar wilt in meerdere varianten en dichtbij beschikbaar heeft, is dat even wennen. Maar de heilzame werking die de afwezigheid van al die prikkels en verleidingen op je gemoedsrust heeft, valt niet te ontkennen. 

Op het einde van de reis door Schotland kwamen we in het stadje Wigtown. Wigtown is dé boekenstad van Schotland. Er wonen ongeveer 900 mensen en er zijn 15 (kleine) boekwinkels. De meeste verkopen tweedehands boeken maar verdienen hun geld vooral met de verkoop van koffie en zelfgemaakte taarten. Ze zijn dé ontmoetingsplek voor de bewoners van de stad. De gehele collectie van de 15 winkels zou op één etage van Donner passen. Of het één beter is dan het ander mogen jullie zelf beslissen. Maar het geluksgevoel dat natuur, rust en ruimte ons gegeven heeft, was overweldigend.

Ab Bol