Populair restaurant Sahlan weer open

Foto Johannes Odé

Ruim twee jaar waren ze dicht, maar begin oktober jl. was daar ineens het verrassende nieuws dat het populaire restaurant Sahlan weer open is. Direct kwamen er veelpositieve reacties uit de buurt. Tijd voor een gesprek met Yildiz en Ali. 

Op 1 mei 1999 opende Yildiz Gök restaurant Sahlan aan de Rodenrijselaan, met gerechten uit de Anatolische keuken. Bezoekers wisten dit restaurant snel te vinden. 
Zo’n 24 jaar was Sahlan een begrip in Liskwartier, door de verse en goede gerechten, maar zeker ook vanwege de sfeer en de gastvrijheid. 
“Dit restaurant is mijn huiskamer”, zo zegt Yildiz, “en zo ontvang ik mijn gasten ook. Zij voelen als familie.”

Yildiz bedenkt alle gerechten zelf: “De gerechten zijn gebaseerd op de Anatolische keuken, ik geef er mijn eigen draai aan.” Een nieuw gerecht laat ze altijd eerst proeven door haar zoon Ali, ook al toen hij nog klein was. Als hij het niet lekker vindt, komt het niet op de kaart. “Maar als hij wow zei, dan bleek het gerecht een voltreffer.” 

“In het Turks betekent Sahlan Het steigeren van een paard’, daarmee bedoelen we ‘Kracht’. Later kwamen we erachter dat Sahlan in het Arabisch staat voor ‘Gastvrijheid’ en dat is voor ons heel belangrijk”, zo licht Ali toe.  

Adempauze 
Toen de restaurants in de coronaperiode moesten sluiten, was alleen afhaal nog mogelijk bij Sahlan. “Bezorgen willen we niet, dan wordt de kwaliteit van het eten onderweg toch minder, onze gerechten moeten direct na het maken geserveerd worden”, zo zegt Yildiz stellig. 

Vanwegejarenlang hard werken, overbelasting en een aantal persoonlijke omstandigheden, gebruikten ze de coronaperiode als een adempauze om even bij te komen. De zaak ging dicht. Ali: “Wewaren niet failliet, maar mijn ouders hadden echt even tijd nodig om bij te komen.”

Zoon
Ali Polat is opgegroeid in Sahlan, als kleine jongen zat hij zijn huiswerk in de zaak te maken. Later ging hij aan de slag in de bankwereld, na een opleiding Finance en Investments. “Dat was op zich prima werk, maar ik kon er niet goed tegen om de hele dag achter een computer te zitten. Ik wilde meer actie en zelf de regie in handen hebben.” Zo kwamen ze op het idee om Sahlan te heropenen, nu met Ali als eigenaar en gastheer en Yildiz achter de pannen. 

Ali wil de zaak op dezelfde manier voortzetten, maar ziet ook mogelijkheden voor een aantal veranderingen. “Het  is goed en vertrouwd en tegelijk ook spannend. De markt is de afgelopen drie jaar veranderd natuurlijk. We moeten de zaak eerst weer opbouwen en onze klanten laten zien dat we er weer helemaal zijn.” Hij wil in ieder geval meegaan in de technologische ontwikkelingen. “Er komt een kassasysteem; dat werkt sneller en efficiënter dan alle bonnen met de hand uitschrijven en de bedragen met een rekenmachine optellen.”

Vooralsnog gaan ze op dezelfde vertrouwde manier verder, in ieder geval met dezelfde warme inrichting. Yildiz vertelt over de foto’s die aan de muur hangen: “Diehebben we zelf gemaakt van mensen in de streek waar we vandaan komen. Daarmee willen we de cultuur, zoals ook bijvoorbeeld de kleding, toch enigszins behouden.”

Lunch 
Ali heeft nog een nieuwtje: “Wegaan nu ook tijdens de lunch open. Daarvoor gaat Yildiz nieuwe hartige en zoete gerechten bedenken, zoals zoete pides en speciale tosti’s. Lunchen kan in de zaak en ook afhaal is mogelijk.” Ook handig voor de thuiswerkers in de buurt. 

Voor de toekomst heeft Ali nog wel wat ideeën: “Misschien een tweede zaak in het centrum met vooral deeggerechten, voor de kantoorwerkers en voor afhaal.”
Terwijl Yildiz zwaait naar een voorbijganger zegt ze dat ze dankbaar en gelukkig is dat de klanten hen zo gesteund hebben: “Klanten laten weten dat ze blij zijn dat we weer open zijn. Ze zijn ons niet vergeten.”

Restaurant Sahlan, Rodenrijselaan 56 a. 
Open van dinsdag tot en met zondag.  Van 12 tot 17 uur lunch, vanaf 17 uur diner.