Over paardenpoep aan de Kanaalweg, en waarom dat geen hondenpoep is

Foto Frank Zwinkels

Wie zich fietsend, wandelend of hardlopend op het rondje Kanaalweg, Stadhoudersweg en Vroesenpad begeeft is het vast weleens opgevallen: de imposante hopen paardenpoep die geregeld op voet- of fietspad verspreid liggen. In het Vroesenpark letten hondenbezitters ondertussen goed op wat hun hond doet, aangezien op het achterlaten van hondenpoep een flinke boete staat. Daarom bij deze: een zoektocht naar waarom de ene drol niet de andere is.

Navraag bij de gemeente Rotterdam leert dat het voor de berijder van een paard niet verplicht is de paardenpoep op te ruimen. Ook landelijk is er geen wetgeving voor, wat niet wegneemt dat er lokaal regels over kunnen worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, zoals bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn het geval is. Wanneer Rotterdammers overlast ervaren in de buitenruimte van bijvoorbeeld dit soort uitwerpselen, kan dit doorgegeven worden via de MeldR App. Als het past in het werkschema van Schone Stad (voorheen bekend onder de naam Roteb), ruimen die het op. 

Nabuurschap
Manege Schanswijk, gelegen aan de Kanaalweg, lijkt daarnaast de aangewezen partij om verhaal te halen. “Wij proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken, vanuit de gedachte van goed nabuurschap”, zo meldt een woordvoerder. “Regelmatig wordt er vanuit de manege een rondje gereden om de poep op te ruimen, maar dat gebeurt niet ieder uur.” De manege controleert verder niet op individueel niveau of elke ruiter eventuele uitwerpselen van het bereden paard opruimt, maar doet wel een beroep op hen om het zoveel mogelijk op te ruimen, bijvoorbeeld door het in de bosjes te schuiven. Eerder hebben ze bij een herinrichting van de Kanaalweg gesuggereerd om een aparte strook voor de ruiters te maken, zoals bijvoorbeeld ook langs de Kralingse Plaslaan en Gordelweg loopt, maar met die suggestie is niets gebeurd. “Oplossingen zoals een poepzak werken bovendien niet goed. Dat werkt wanneer er een koets is, maar niet als je losloopt”, aldus de woordvoerder.

Voedzame mest
Maar waarom is hondenpoep voor de wet anders dan paardenpoep? Sander Elzerman, stadsecoloog bij Bureau Stadsnatuur, heeft wel een vermoeden. “Het zal ook een kwestie van sentiment zijn. Hondenpoep is toch iets waar burgers zich over het algemeen meer aan ergeren, dus daar maakt de politiek dan regels voor.” Hij heeft ook nog iets positiefs te melden over de hopen mest. “Alle poep vormt uiteindelijk een onderdeel van het ecosysteem: het wordt afgebroken door insecten, kevertjes zetten er eitjes in af, en er zijn zelfs specifieke paddenstoelen die groeien op paardenpoep. Vogels pikken er vervolgens weer insecten uit, of onverteerde delen van paardenvoer. Bij hondenvoer is dat anders, uit verteerd blikvoer valt toch minder voedzaams te halen.”  

Naar de Coolsingel?
Slalommen dan maar, om die paardenpoep, met de gedachte dat het goed is voor de natuur? Voor de klagers: de APV wordt vastgesteld door de gemeenteraad, dus klagers kunnen, al dan niet met de hooivork, naar het stadhuis aan de Coolsingel. De vraag is echter waarvoor: om paardenpoep ín de APV te krijgen, of hondenpoep eruít …?