Oogstmarkt op het Noordplein

Gerda Zijlstra is al lange tijd van overtuigd dat dit principe veel vaker toegepast zou moeten worden. “Want wat je van dichtbij haalt is lekker!” Met een stel vrienden die allemaal in de omgeving van het Heemraadsplein woonden, dachten ze eenvoudig een dergelijke markt te kunnen starten. Ook het plein voldeed aan alle eisen. Maar dat bleek toch minder gemakkelijk dan gedacht. Het plein was al zo vol, er waren al zoveel markten, de gemeente snapte nog niet zo goed wat ze wilden, dus zijn ze begonnen als festival.

Het was een noodgreep om ons toch te kunnen profileren en vanaf daar is het gaan rollen. Tot 2015 bestonden we als festival, daarna zijn we overgeschakeld naar markten, maar dan een keer per maand. Sinds 2018 organiseren we iedere week een markt. Eigenlijk is de markt sinds corona stabiel geworden. Iedere week staan er 40 tot 50 vaste kramen, maar wij zijn ook dol op de kramen die misschien maar twee keer per jaar komen, want die brengen afwisseling. Ook hebben we iedere week muziek. We houden van Rotterdamse artiesten, we focussen niet voor niets op lokale producten. De muziek is overgebleven van de festival tijd, maar grappig genoeg is het wereldwijd zo dat er op boerenmarkten altijd muziek te horen is.

Natuurlijk ben ik ook internationaal markten gaan bezoeken. Niet per se professioneel, maar gewoon uit interesse. In Italië en Frankrijk is het veel normaler dat de maker zelf op de markt staat. Wij Nederlanders zijn een handelaarsvolk. We maken wel eens een uitzondering voor een handelaar maar eigenlijk zien we steeds dat dat niet werkt. 

Ik denk niet dat wij een specifiek publiek aanspreken. Nee hoor, kijk maar rond het zijn allemaal heel gewone mensen, maar de mensen die hier komen vinden echt contact wel fijn. En makers zijn trots op hun werk dus die vertellen graag over hun producten. In de kraam met de paddenstoelen staat niet de kweker zelf, maar hij betrekt ze wel rechtstreeks bij de boer. Dat zijn de uitzonderingen. Soms denken mensen ‘hoe zit het dan met olijfolie? Dat is toch geen product van hier?’ Maar deze mensen hebben een eigen olijfgaard op Sicilië en persen de olijfolie zelf. Ik ben natuurlijk gaan kijken, dat laat ik me dan geen twee keer zeggen.

We werken niet met keurmerken maar in vertrouwen met elkaar. Het is eigenlijk een beetje zoals het vroeger was, wat we een beetje vergeten zijn. Ik ben er beter door gaan koken

Het aanbod in de supermarkt prikkelde mijn fantasie niet meer. Het voelt veel beter als ik boerenkool sta te koken waarvan ik weet wie hem geoogst heeft. En ik gooi ook niets meer weg, dat is te zielig voor de boer. 

Meebewegen met de seizoenen, nu zijn er net spruiten en kool en straks heb je weer rabarber en lentegroente. Het is zoveel eenvoudiger geworden met alle recepten op het internet. En ja, natuurlijk, een hele winter is soms wat lang met alleen kolen. Ik maak nu een pastagerecht met boerenkool en venkelworst, olijfolie en Parmezaanse kaas en croutons. Maar het allerbelangrijkste is om te zien hoe verbindend de markt is. De oogstmarkt heeft een magische sfeer!

Rotterdamse Oogst
Elke zaterdag tussen 10.00u en 17.00u op het Noordplein