Niet morgen maar nu; een droom die uitkomt.

Zoran Projceski en Mariette Stroucken

Voor Mariette Stroucken en Zoran Projceski was het eind 2021 tijd om een nieuwe stap te zetten. Al langer worstelden ze met het werkklimaat in Nederland en wilden ze graag samen aan een eigen onderneming werken. Maar hoe verenig je de kwaliteiten van een handyman en een superverzorger in één bedrijf. Na veel speurwerk op huizenplatforms en een enkel bezoek aan Frankrijk, kwam hun droom uit. Ze kochten Maison de la Comtesse in Cosne-d’Allier in de Auvergne en begonnen een Chambres d’Hotes.

Dit is wel een heel ander leven dat wat jullie tot nu toe hier op de Schepenstraat gewend zijn. Jij werkt als verpleegkundige en Zoran als handyman? Hoe kwamen jullie erbij om juist hiervoor te kiezen?

“Juist die verschillende kwaliteiten komen hier bij elkaar,” zegt Mariette. “Ik heb natuurlijk dat verzorgende, maar kan dat nu op een andere manier inzetten dan in de ziekenzorg. En Zoran is, zoals je zegt, ontzettend handig en houdt enorm van koken, het is dus ook een Table d’hotes. In huis willen we sommige dingen verfraaien of restaureren. Het is een geweldig pand maar ook veel werk. Dat doen we naast het ontvangen van onze gasten die heel internationaal zijn, eigenlijk uit heel Europa.”

Zoran: “Als wij zelf naar het Zuiden op vakantie gingen, vonden we slechts met moeite kamers waar ook honden welkom zijn. Daar gaan wij onder andere een oplossing voor bieden. Je weet hoe gek we op onze eigen honden zijn. En Cosne-d’Allier is een perfecte tussenstop voor mensen die onderweg zijn naar hun vakantieverblijf in Zuid-Frankrijk of Spanje.”

Is het alleen bedoeld voor mensen op doorreis, of is er in de omgeving ook nog iets te beleven?
“Dat ligt eraan wat je zoekt”, lacht Mariette. “Op een klein half uurtje rijden van Maison de la Comtesse ligt met tienduizend hectare Europa’s grootste eikenbos: het Fôret de Tronçais. Daar kun je geweldig wandelen en fietsen en onder andere wilde zwijnen, reeën en zelfs edelherten tegenkomen. In dat bos liggen bovendien twee prachtige zwem-meren, waar honden ook weer welkom zijn. Als je daarvan houdt is het zeker de moeite waard om langer in de Auvergne te blijven. Op 20 km hiervandaan ligt Bourbon l’Archambault, een bekend kuuroord met thermale baden en er worden in de zomer veel activiteiten georganiseerd. Maar ook zijn er klimbanen en kan je kanovaren en waterfietsen. Er is zelfs een heus attractiepark: Le Pal, dat een dierentuin en attracties combineert. Voor elk wat wils dus!”

Toen jullie het huis net hadden gekocht, ging het ineens heel slecht met je moeder Mariette. Maakte dat jullie besluit niet ingewikkeld?

“Dat was inderdaad niet eenvoudig”, zegt Mariette. “Ik had gevraagd of Marie, mijn moeder, mee wilde naar Frankrijk. Maar het ging zo slecht met haar gezondheid, haar dagen leken geteld. Door de goede zorg in het hospice, knapte ze beetje bij beetje op. En wat doe je dan? Is het een opleving? En moet je iemand op die leeftijd nog wel willen verplaatsen? Mijn zus en ik gaven Marie de keuze en zij zei: ‘Ik ga met Mariette en Zoran mee, want die zijn de hele dag thuis, waar ik dan ook ben. En als ik in Nederland blijf, zit ik maar op bezoek te wachten.’ We hebben eerst het huis in orde gemaakt en toen heeft Zoran haar opgehaald. Gelukkig hebben we hier in Frankrijk thuiszorg voor haar kunnen regelen, geweldige mannen en vrouwen. Daar zijn we heel blij mee!”

Inmiddels wonen de twee, met (schoon)moeder alweer twee maanden in Frankrijk en is de Chambre d’Hôtes in vol bedrijf. 

Zoran: ‘Er zijn al verschillende mensen uit Blijdorp die geboekt hebben voor de zomer. Veel mensen die ik tegenkwam op de Statensingel als we de honden uitlieten. We vinden het natuurlijk heel erg leuk om onze oude bekenden hier te ontvangen.”

Op doorreis naar Zuid-Frankrijk of Spanje via Orleans, Clermont Ferrand enMontpellier of op zoek naar de rust en charme van de Auvergne: http://chambres-lacomtesse-allier.com/