Iedereen is welkom bij Fysico 

Bewegen is belangrijk om je lekker fit en gezond te voelen, maar ook om mentaal goed in je vel te zitten en te kunnen functioneren in je dagelijks leven. “De drive van Fysico op het Bentinckplein is om mensen in beweging te krijgen en te zorgen dat ze dat volhouden. Als daarmee de klachten verminderen, kunnen we iets betekenen voor de mensen uit Blijdorp,” aldus fysiotherapeut Joost Sutterland. “Mensen helpen geeft veel voldoening en we krijgen er veel waardering voor terug.”

Fysiotherapie anno nu
Het traditionele beeld van fysiotherapie is nog vaak een massage van een pijnlijke rug of knie terwijl jij stilligt. “Moderne fysiotherapie is er veel meer op gericht om juist de cliënt te laten bewegen om de klachten te verminderen”, legt Joost Sutterland uit. En mensen te stimuleren om door te blijven gaan met bewegen, zodat de klachten niet terugkomen.” Fysiotherapeuten komen ook aan huis. Na een heup- of knieoperatie ga je tegenwoordig snel naar huis en daar helpt ‘de fysio’ je verder op de been. “We gaan ook op huisbezoek bij mensen die bedlegerig zijn om te voorkomen dat ze stijf worden, zeker voor oncologische patiënten is fysiotherapie essentieel.”

Medische fitness
Naast fysiotherapie heeft Fysico ook medische fitness. Joost Sutterland vertelt: “Een reguliere sportschool kan soms wat intimiderend overkomen voor mensen die best wel willen bewegen en sporten, maar niet goed weten hoe te beginnen. Hier kan iedereen terecht die dat spannend vindt of die wil gaan sporten met fysieke klachten. Wij zorgen voor de juiste begeleiding bij het bewegen. We beginnen altijd met een afspraak van een uur. Daarin bespreken we wie je bent, hoe gezond je bent, wat voor werk je doet, wat je beperkingen zijn en wat je wilt bereiken. Daarna helpen we je stap voor stap in beweging komen met een voor jou op maat gemaakt schema. En je kan zonder verwijsbriefje van de huisarts bij Fysico terecht.”

Het Fysico team 
Het team bestaat uit jonge mensen, van wie de meesten er toch alweer even werken. Joost werkt er nu 9 jaar en heeft onlangs, samen met twee collega’s waarmee hij een maatschap vormt, de praktijk overgenomen van de oorspronkelijk eigenaren Rik van Keulen en Jeanette van der Pauw. Die gaan langzaam afbouwen richting pensioen. “Ze hebben echt iets moois neergezet, maar wij popelen om de zorg te vernieuwen naar de nieuwste fysio inzichten. We hebben sinds kort een ruimte op de Voorhaven, een kleinschalige rustige ruimte voor mensen die gevoelig zijn voor stress en voor oncologische cliënten. Daar organiseren we yoga, meditatie en ademtherapie.” 

Wijkfunctie 
“Zeker 90% van onze cliënten komt uit Blijdorp”, vertelt Joost verder. “Een deel komt op verwijzing van de huisarts. Anderen horen van ons bestaan via buurtgenoten, mond-tot-mond reclame dus. Ook uit het Emmahuis en de woonzorglocatie van Laurens aan de overkant komen veel cliënten. Ouderen sporten veelal in de ochtend, ze komen soms spontaan langs voor een kopje koffie, ook als ze geen afspraak hebben. Sommige eenzame ouderen houden we een beetje in de gaten. Die bellen we op als we ze een poosje niet gezien hebben.”

Voor iedereen 
Joost Sutterland benadrukt dat Fysico er niet alleen is voor ouderen, maar voor iedereen die met gezondheid en bewegen aan de slag wil: van oud tot jong, ervaren of onervaren. “Onze deuren staan voor alle leeftijden open. Zo hebben we op dinsdag- en donderavond sporters in huis die revalideren van een blessure, operatie of ongeval. En voor de minderdraagkrachtigen hebben we een abonnementensysteem opgezet voor de medische fitness.”