Liefde voor mens en haar

An Jing en Elsje, Mandy en Jamilla - respectievelijk in hun eigen salons aan de Stadhoudersweg / foto's Helen van Vliet

Blijdorpers kunnen kiezen uit een groot aantal kapsalons. Bij twee kappers stapte Blijdorpnieuws naar binnen. Salon xMandies – More Than Hair en Kapsalon Tianzi zijn overburen op de Stadhoudersweg. De winkels hebben een eigen sfeer, de overeenkomst tussen beide kappers is de liefde voor mensen en voor elke haarsoort. 

Salon xMandies is meer is dan alleen een kapsalon. Ik word ontvangen door 3 vrolijke vrouwen. Mandy van Druten (32) is de eigenares van de winkel. Een jaar geleden nam ze A la Garçonne over, een begrip in Blijdorp. Elsje Verlegh (40) is nagelstylist en geeft daarnaast beautyles op het Albeda college. Jamilla Fabies (36) is energetisch therapeut. Ze geeft massages, leidt meditaties en voert persoonlijke gesprekken voor innerlijk welzijn.

“Een eigen kapperszaak was altijd mijn droom,” vertelt Mandy. “Mijn carrière begon in Den Haag, toen ik verhuisde naar Rotterdam was de stap voor een eigen zaak te spannend. Onverwachts kwam A La Garçonne op mijn pad en kon ik mijn droom over een salon waar van alles te beleven valt toch waarmaken. Ook de dames zijn organisch op mijn pad gekomen. 

Echtheid en creatief bezig zijn met mooie materialen in een relaxte sfeer
Elsje: “Ik werk niet met acryl nagels, ik werk alleen met een vegan gel polish die vrij is van gifstoffen. Extensions doe ik ook op gelbasis. Gel polish blijft wekenlang mooi. Voor het beste resultaat verzorg ik eerst de nagels en nagelriemen, de gezondheid en versteviging van de eigen nagel is belangrijk. Ik ben daarnaast gespecialiseerd in nail art. Geen stempels en stickers, ik schilder alles met de hand. Wanneer het uitgroeit maak ik weer iets nieuws, mijn nagels zijn tijdelijke kunstwerkjes. Ook steeds meer mannen weten mij en mijn artwork te vinden.”

Jamilla: “Op een natuurlijke manier met je lijf werken wordt deze tijd steeds meer gewenst. Blokkades in je energiestroom worden met energetisch werk opgelost. Zo laat je oude problemen los, wat goed is voor lichaam en geest, je kunt weer verder in het leven, je innerlijke rust keert terug. De massages, maar ook meditaties en klankschaalsessies, kunnen leiden tot intense ontspanning. Voor het diepere graafwerk maak ik een programma op maat, wat effectief kan zijn voor mensen met burn-out klachten of trauma’s.”

Kleurrijk
Mandy: “Verven is mijn specialiteit, van natuurlijk tot heel uitbundig. Bij het knippen ga ik uit van jouw persoonlijkheid en jouw type haar. Geen trends, ik ga voor puur en echt. Wij maken geen onderscheid in sekse. Iedereen betaalt dezelfde prijs en wordt op dezelfde persoonlijke manier behandeld. We doen er alles aan om jouw ‘true self’ te laten stralen.

Je kunt ons apart boeken, maar je kunt ook een verwendag plannen. Terwijl je haar in de verf zit, laat je fijn je nagels doen of geniet je van een ontspanningsmomentje bij Jamilla. En er is ruimte voor meer. Zo zou een schoonheidsspecialist, tatoeëerder of nog een kapper erbij een leuke toevoeging zijn aan de sfeer en beleving die wij willen neerzetten.”

Ik steek de trambaan over en open de deur van kapsalon Tianzi. Anjing heet me vriendelijk welkom. De winkel trekt de aandacht door de bewegende bloemetjes in de etalage, binnen hangen mooie Chinese versieringen aan het plafond. 

Anjing: “Ik ben 16 jaar in Nederland en heb deze kapsalon 11 jaar. In Tieling, een stadje in het noordoosten van China, deed ik mijn opleiding en had ik een eigen kapsalon. Ik wilde graag meer van de wereld zien. Een verre reis was te duur maar werken in het buitenland kon wel. Toen ik 35 was ben ik naar Nederland vertrokken en ben ik gaan werken bij een Chinese kapper in Den Haag. Ik sprak de taal niet, iedereen vroeg me ‘waar kom je vandaan?’ In Tieling vroeg niemand dat, iedereen kwam uit de buurt. Ik onthield het woord ‘vandaan’ en al gauw antwoordde ik: uit China! 

Gelukkig vond ik ook de liefde in Nederland. Het eerste cadeau dat mijn Nederlandse man me gaf was een woordenboek. Ik wilde graag Nederlands leren en een eigen zaak beginnen, maar overdag werken en ’s avonds naar school was te veel. Ik dacht, als ik knip, dan is elke klant mijn docent Nederlands. In het begin had ik geen idee wat de bedoeling was van woorden als ‘kuifje’ en ‘stekeltjes’. Ik leerde hoe je Afrikaans haar behandelt en dat Europees haar zachter is. Wanneer klanten mij een foto lieten zien van het kapsel dat ze wilden hebben keek ik of ik dat kon knippen, zo ben ik begonnen. Uiteindelijk weet de klant zelf het best welke coupe bij hem of haar past.”

“De naam van mijn salon, Tianzi, betekent ‘gekregen van God’. Zo zie ik het echt. Ik hou van deze plek en van de gezelligheid. Mensen zwaaien als ze langslopen, als ik bezig ben en niet meteen terugzwaai dan blijven ze wachten. Sommige klanten zijn vrienden geworden. Na zoveel jaar knippen heb ik last gekregen van mijn schouders, ingewikkelde föhnkapsels kan ik niet meer doen, droog blazen kan wel. Verven vind ik lang duren, waar ik van houd is goed knippen en dat ik daarna de klant tevreden de winkel uit zie lopen. Ik knip dames, heren en kinderen, werk op afspraak en er is één klant tegelijk in mijn winkel.”

“Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat klanten in mij hebben en voor het Nederlands dat ze me hebben geleerd. Ik ben nu op dinsdag vrij, misschien dat ik in de toekomst nog een extra dagje vrij neem. Mijn werk is mijn hobby en ik ga altijd door, zo lang ik kan. Ik ben tenslotte een chinees!”

Voor meer informatie: www.xmandies.nl en www.tianzi.nl