Hulpverleners om de hoek

Maud Meilof (rechts) Foto: Angela Hans

Zit je met je handen in het haar omdat je een kast niet elkaar krijgt, de muren hoognodig een verfje nodig hebben of zou je graag iemand willen meenemen naar het ziekenhuis? Schakel dan een buurtgenoot in. 

De stichting DoorDeWijks zorgt al twaalf jaar voor betaalbare sociale wijkhulp. Mensen kunnen via dit initiatief een buurtgenoot inschakelen om hun probleem op te lossen. Dat probleem kan van alles zijn. Praktische dingen, zoals planten snoeien, een kapotte lamp repareren of het lappen van de ramen, maar ook sociale hulp, zoals het bieden van een luisterend oor of een gezamenlijk tochtje naar de huisarts of het ziekenhuis. De helpers doen dat met liefde, maar verdienen er ook geld mee. De hulpvragers betalen 15 euro per uur, het minimumloon.

Dorothée Evertman werkt al zeven jaar als coördinator voor DoorDeWijks. Zij brengt hulpvragers en hulpverleners met elkaar in contact en screent de potentiële hulpverleners, de ‘doordewijkers’. Dorothée vertelt dat de mensen die hun diensten aanbieden een eerlijke beloning krijgen: “Mensen verdienen er wat mee, maar het zijn geen uitgekookte types. Het zijn sociale, betrokken Rotterdammers.”

De ideale klusjesman en -vrouw
Maud Meilof (62) uit Bergpolder is een van de hulpverleners die al bijna vier jaar via DoorDeWijks werkt. Maud helpt Rotterdammers met praktische dingen, zoals schilderwerk en het schoonmaken van een dakgoot. Ze is handig maar kent haar beperkingen: “Mij moet je niet vragen om te koken en ik heb ook geen groene vingers.” Een vaste klant is een mevrouw met Parkinson. “Daar kom ik drie keer in de week. Ik help haar met het doen van boodschappen, ik doe haar administratie en soms maken we een wandelingetje.”

Maud is om verschillende redenen een doordewijker geworden: “Het is mijn bijbaan. In het dagelijks leven ben ik dirigent en dit is een mooie aanvulling op mijn inkomen. Maar het sociale aspect speelt ook mee. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Die mevrouw met Parkinson zou zonder mijn hulp bijvoorbeeld niet meer thuis kunnen wonen. En ik vind het leuk om bij verschillende mensen langs te gaan en hun belevingswereld te leren kennen.”

Voor de hulpvragers is DoorDeWijks vaak een uitkomst. Rita en Arnold Faber uit Blijdorp kregen een zonnescherm geleverd zonder gebruiksaanwijzing en wisten niet goed wat ze ermee aan moesten. De DoorDeWijks-krant bood uitkomst en ze besloten Pier van der Haag in te schakelen. Tot volle tevredenheid. Rita (80): “Het is een geweldig initiatief en we zijn meer dan tevreden over onze doordewijker. Om het in songfestivaltermen te zeggen: ‘douze points’.” Na een korte e-mailwisseling kwam Pier langs voor een kennismakingsgesprek. Rita: “Het klikte meteen.” De Fabers zijn volgens eigen zeggen niet handig en Pier bleek de ideale klusjesman.

Doordewijkers van onbesproken gedrag
Dorothée: “We hebben een kantoortje aan de Rozenlaan, daar ontvangen we de mensen die hun diensten willen aanbieden. We kijken wat ze kunnen en verkennen of het werk iets voor hen is. Wanneer dat het geval is vragen we een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. Uit de verklaring blijkt dat iemand op het rechte pad is gebleven. Daarna tekenen we een samenwerkingsovereenkomst waarin afspraken staan beschreven. Het gaat immers niet om zwart, maar om wit werk. Daarna komen ze op de website te staan en in de krant die we uitgeven.”

De mensen die hun diensten aanbieden betalen aan DoorDeWijks 15 euro per maand met uitzondering van het eerste kwartaal. Op die manier kan de organisatie de kantoorruimte en het telefoonabonnement van de coördinator betalen en de website onderhouden. Er blijft bij DoorDeWijks niets aan de strijkstok hangen. Dorothée en haar collega’s werken als vrijwilliger en de bijdrage van de doordewijkers is, naast sporadische donaties, de enige bron van inkomsten.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met DoorDeWijks: 06 10867225 of neem een kijkje op www.doordewijks.nl. Op de website staan portretjes van de huidige doordewijkers en hun vaardigheden, compleet met foto, e-mailadres en telefoonnummer. De DoorDeWijks-krant kun je meepakken uit de entree van de stadswinkel aan het Eudokiaplein, uit de wachtkamer van de dokters Baggerman en Harderwijk of je kunt hem vinden bij de apotheek aan de Gordelweg.