Helemaal vrij op pakkende Balkanbeats

foto Mirel Masic

Sinds 2016 geeft Ana Barić uit Liskwartier Balkan Fusion Dance danslessen in Rotterdam Noord. Haar doel is simpel en doeltreffend; vrouwen empoweren door ze te laten dansen alsof niemand kijkt. Je lijf aan het werk zetten en je hoofd op ‘standby’.  Zo laat je alle rollen die je kunt hebben los, van huismoeder tot carrièrevrouw.

Ana: “Er wordt volop gedanst op de pakkende Balkanbeats en je kan helemaal jezelf zijn. De dansvorm is heel vrouwelijk, je maakt veel bewegingen met je heupen, krachtig maar ook zacht en teder.  De pasjes houd ik simpel, zo kom je helemaal uit je hoofd. De maatschappij eist soms zoveel van ons, op deze manier hoop ik dat mensen de dag van zich af kunnen schudden.” 

Balkanmuziek vormt de hoofdmoot, maar de muziek kent ook Turkse en Latin invloeden. Iedereen kan instromen, of je beginner bent of al langer danst. Ana vertelt: “We beginnen vaak met een cirkeldans. Soms houden we elkaars hand vast, dan heb je een echte connectie. Ik noem dat Balkan gastvrijheid, zo wordt vaak op bruiloften gedanst, dan dansen vrouwen, mannen en kinderen met elkaar. 

Ana combineert haar danslessen met leuke ZZP opdrachten in de culturele sector. Marketing en communicatie is haar oorspronkelijke werk. Ana: “Ik houd ook van die opdrachten, maar soms ben ik na een lange werkdag moe. Als ik dan een uurtje gedanst heb met een van mijn groepen, voel ik de energie weer stromen. De groepen bestaan uit openminded vrouwen uit de wijk, van 30 jaar tot 60+ die iets nieuws willen proberen. Allemaal bijzondere vrouwen met een mooi verhaal. We ondernemen ook gezellige activiteiten zoals wandelen, dansen op een Balkanfeestje of uit eten. Zo ontstaat er als het ware een community.” 

Wil je voor de zomerstop nog een proefles volgen (kosten 11 euro) meld je dan nu aan op via de website www.balkanfusiondance.nl/proefles

**In september start er een nieuw dansseizoen