Hopeless Nostalgia, een nieuw programma van de Rotterdam Chamber Music Society

Jaber Fayad met zijn oed

“Het is altijd moeilijk om heimwee te hebben, maar de kwelling wordt ondraaglijk als er geen manier is om je te herenigen met je vaderland of opnieuw contact te maken met je geliefden.” Deze gevoelens zijn voor Jaber Fayad aanleiding geweest om het project Hopeless Nostalgia te starten. In Hopeless Nostalgia is de muziek bij uitstek een ontmoetingsplek waar genre, muzikale tradities, musici en publiek bij elkaar komen. 

Jaber Fayad vroeg jazzpianist Jochem Braat met wie hij in een programma met het Asko Schönberg ensemble gespeeld had, om mee te doen. Bruno Bonansea, aanvoerder klarinet bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, improviseerde met Jaber in Dubai, toen het orkest de muzikale omlijsting van het bezoek van de stad Rotterdam bij de Wereld Expo verzorgde en werd direct bij het gezelschap betrokken. Met contrabassist Emilio Maggiore en percussionist Modar Salama was het kwintet compleet. 

Jaber Fayad studeerde in 2015 af als oedspeler aan het conservatorium van Damascus. In de herfst van dat jaar vluchtte hij uit zijn door oorlog verscheurde geboorteland en belandde na een gevaarlijke reis in Nederland. Hij is zijn muziekopleiding opnieuw begonnen aan Codarts en studeerde wederom af, nu in Rotterdam op de oed. Fayad: “De oed is de moeder van alle tokkelinstrumenten. Het is de voorloper van de Europese luit en daarmee ook van de gitaar, net als een viool of cello.”

In het eerste deel van het programma vinden de oosterse klanken van Fayad hun weerklank in hedendaagse kamermuziekstukken. Klarinettist Bruno Bonansea en violiste Elena Gonzalez spelen Les Nuits Circulaires van Tristan Murail. In dit stuk horen we de kwarttonen die bij de oed zo vanzelfsprekend zijn terug. Celliste Mar Bonet en contrabassiste Silvia Gallego nemen Hymn nr. 2 van Alfred Schnittke voor hun rekening. Hierin komen zware gevoelens tot uiting. Jaber Fayad speelt tussen deze stukken door solo zijn eigen composities.

Dit programma waarin muziek de ontmoetingsplek is voor verschillende muziektradities en musici uit de verschillende landen, kon niet beter plaats vinden dan in Rotterdam. Een stad waar mensen uit alle hoeken van de wereld naartoe komen om een thuis te vinden. Dit brede publiek probeert de RCMS te bereiken door gratis kamermuziekconcerten te organiseren. RCMS wil de liefde voor de kamermuziek overbrengen op een breder publiek, via de vruchtbare samenwerking van talent en ervaring. Met laagdrempelige, gratis concerten verwachten wij veel muziekliefhebbers aan te spreken.

Programma
Les Nuits Circulaires van Tristan Murail, 
Hymn nr. 2 van Alfred Schnittke 
tussendoor oedsolo’s van Jaber Fayad.
pauze 
Composities van Jaber Fayad met zijn kwintet Hopeless Nostalgia: 
My mother’s eyes, Blossom, Hopeless Nostalgia, Solace en Creeks.

Bezetting: Bruno Bonansea (klarinet), Elena Gonzalez (viool), Emilio Maggiore (contrabas), Jaber Fayad (oed), Jochem Braat (piano), Mar Bonet (cello), Modar Salama (percussie) en Silvia Gallego (contrabas).

Vrijdag 28 april 2023, 20.15 uur
Oude Kerk, Rotterdam Charlois, Kerksingel 35

Zaterdag 29 april 2023, 20.15 uur
Bergsingelkerk, Rotterdam Noord, Bergsingel 150

De concerten van de RCMS zijn gratis en het is niet nodig te reserveren. Hiermee geven we het publiek de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te genieten van klassieke kamermuziek op hoog niveau. Na afloop kan iedereen naar eigen inzicht en middelen bijdragen.