Eigentijdse snelgroeiende kerk NoorderLicht

Marc en Juliette met hun kinderen / foto Marc van de Haar

Elke zondag trekken met zichtbaar plezier jonge mensen met of zonder kleine kinderen richting de NoorderLichtgemeente in de Prinsekerk. Marc en Juliëtte van de Haar zijn tien jaar geleden speciaal naar Blijdorp verhuisd, waar ook hun kinderen zijn geboren, om mee te kunnen werken aan het opstarten van deze nieuwe kerkgemeenschap. Ze vonden het NoorderLicht een tof initiatief, leuk en spannend. Marc is betrokken bij nieuwe initiatieven en uitbreiding van NoorderLicht en Juliëtte is de zangeres van de kerk.  

Snelgroeiend 
Het begon allemaal tien jaar geleden in een klein zaaltje in de Prinsekerk met een groep van zeven mensen, die zo snel uitgroeide dat de kerk haast uit zijn voegen barstte. De eerste uitbreiding was naar de Oranjekerk in Schiebroek, daarna volgden de Oude Kerk in Charlois en de Waalse kerk in het centrum. Marc houdt zich hier met een groep gemeenteleden mee bezig. “We kijken waar mensen vandaan komen en organiseren daar nieuwe kerkgemeenschappen. We zoeken specifiek naar leegstaande kerkgebouwen. Die blazen we nieuw leven in met een NoorderLichtgemeente, zodat die gebouwen weer gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn en in stand blijven als kerkgebouw. Momenteel werkt NoorderLicht aan uitbreiding naar Vlaardingen en Schiedam.”

Gemoedelijk en laagdrempelig
De uitstraling van NoorderLicht is licht en vrolijk.Dat trekt jonge mensen aan”, merken Marc en Juliëtte op. “Het gaat er bij ons niet hoogdravend en plechtstatig aan toe. We zijn gastvrij, gemoedelijk en laagdrempelig. Mensen zoeken op zondag een goed verhaal over geloven anno nu, kunnen anoniem in de kerk naar onze muziek luisteren, maar vinden ook gemakkelijk aansluiting als ze dat willen. Niets moet. Je mag er zijn wie je bent, op zoek naar jezelf en naar je geloof, samen met andere mensen.” Marc: “NoorderLicht beweegt mee met de problemen waar mensen mee zitten. Momenteel gaat het veelal over levensvragen als mentale gezondheid en burn-out, maar ook over hoe om te gaan met weinig geld. We hebben veel vrijheid om onderwerpen zelf in te vullen en nieuwe dingen uit te proberen.” 

Juliette: “We hebben deze kerkgemeenschap mede opgericht om impact te hebben in de buurt en om naar andere mensen om te kijken. We helpen mensen thuis via de stichting Present. In elke wijk zijn neighbourgroepen (buurtgenoten contact). Maar we zijn ook praktisch bezig: op donderdag is er een kledingbank in de kerk, er is een fietsenreparatie project, een ‘Moms Coffee Break’ in de Oranjekerk in Schiebroek, de klussendienst ‘Noorderlicht Doet’ en ‘Noorderlicht Tafelt’.”

Goede muziek
Een ander sterk element is muziek. “We bieden goede muziek, daar komen mensen op af. Door die kwaliteit groeien we automatisch”, stelt Marc. “Juliëtte zingt al haar hele leven in allerlei bands. Zingen is haar alles. Nu zingt ze in onze kerk samen met een band, die bestaat uit een pianist, een gitarist en cajon ritme drums. We zingen populaire liedjes, nieuwe muziek, gospels, opwekkingsliederen, soms ook weleens een psalm. Als iemand een muziekinstrument bespeelt, vragen we om mee te spelen met onze band. Mensen waarderen de muziek enorm.” “Ook kinderen vinden het leuk”, vertelt Juliëtte. “Na twee liedjes gaan ze de kerk uit om hun eigen programma te volgen en voor het laatste lied komen ze weer terug. We hebben een groep kinderen van nul tot vier jaar, een groep vier tot achtjarigen en een groep tieners. Die krijgen zo een beetje godsdienst mee en vinden hier vrienden. Ook onze twee zonen van tien en elf jaar gaan graag naar NoorderLicht.” 

Marc en Juliëtte benadrukken dat iedereen welkom is om een keer te komen.  
NoorderLicht is aangesloten bij de Protestantse Kerk Nederland.