Cult North: creatieve ontwikkeling van jongeren

Cult North organiseert regelmatig events waar jongeren kunnen optreden

Cult North richt zich op jongeren van 14 tot 27 jaar die hun culturele passie willen ontwikkelen, denk aan muziek, spoken word, film, radio, theater en schrijven. Vanuit hun locatie in de Hofbogen organiseert Cult North hiervoor verschillende activiteiten. 

Mitchel Samson is directeur en bedenker van Cult North. “Wij richten ons op jongeren in Rotterdam Noord die kennis willen maken met allerlei culturele mogelijkheden. We bieden jonge makers de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen, zich te laten horen en hun netwerk te vergroten. En daarmee ook hun zelfvertrouwen te vergroten.”

Zo rond 2018 kreeg Mitchel het idee om jongeren te gaan begeleiden bij hun culturele ontwikkeling. “Dat komt voort uit de tijd dat ik zelf als jonge muziekmaker op zoek was naar plekken waar ik mijn eigen muziek kon maken”, aldus Mitchel. “Dat was best lastig, als je jong en nog onervaren bent word je niet altijd serieus genomen.”
Zelf had hij de weg inmiddels gevonden in de muziek en met een documentaire en een podcast. Daardoor keken jongeren tegen hem op en werd hij een rolmodel in zijn eigen wijk, het Oude Noorden. 

Mitchel wilde zijn ervaring delen en jongeren een zetje in de rug geven. Hiervoor heeft hij allereerst een evenement, een filmavond in De Banier, georganiseerd samen met Ziya Görer van SOL. Sinds 2020 heeft Cult North een eigen plek in de Hofbogen. 
Mitchel: “Onze coaches faciliteren de jongeren bij hun creatieve ontwikkeling. De coaches hebben ook een opleiding op sociaal maatschappelijk gebied. Wij zijn niet alleen maar muziekdocenten, wij helpen jongeren ook op andere punten. We praten met ze en kijken wat ze nodig hebben, zonder dat wij de hulpverlenersrol op ons nemen. Het gaat erom de jongeren een doel te geven en daarmee een focus. En natuurlijk hun artistieke ontwikkeling, dat geeft hen een goed gevoel.” 

Netwerk
Cult North heeft een groot netwerk in de wijk. “Onze coach Jorn bezoekt regelmatig scholen in de wijk om jongeren te interesseren”, zo zegt Mitchel. “Verder werken we nauw samen met culturele en welzijnsorganisaties in Noord.” 

Zo maken jongeren iedere week een radioprogramma van twee uur op Stanvaste Radio. Deze jongeren hebben daarnaast Stanvaste weer geholpen bij het opzetten van een livestream. “Zo helpen we elkaar.”
In Studio de Bakkerij presenteren jongeren zich iedere maand op de JAtoch! avonden. Met CineNoord wordt momenteel samengewerkt aan Cinema Lokaal. Mitchel: “Wij selecteren samen met hen de film en we verzorgen de randprogrammering. We worden overal met open armen ontvangen en hebben inmiddels duurzame relaties opgebouwd.”
Ook is er samenwerking met andere culturele instellingen in de stad, zoals met Theater Rotterdam en met het Maritiem Museum. 

Diverse projecten
Jongeren kunnen bij Cult North aan verschillende activiteiten en projecten meedoen.
More life gaat over meer uit je leven halen, je dromen waarmaken, kennismaken met cultuur. Wekelijks doen hieraan zo’n 200 jongeren mee in verschillende groepen. 
Bij Class of Cult North worden 15 jongeren een jaar lang intensief gecoacht, gericht op professionalisering. 
Met de activiteiten worden jaarlijks zo’n 25.000 mensen bereikt. Op www.cultnorth.nl zijn alle projecten te vinden.  

Ambitie 
Mitchel vindt het belangrijk dat jongeren een kans krijgen om op steeds grotere plekken terecht te kunnen, denk aan bijvoorbeeld De Doelen of Ahoy. 

Een grote wens van Cult North is een eigen festival. “Een cultureel festival met veel workshops waar iedereen kennis kan maken met het vele talent dat er in Rotterdam Noord is. En waar Cult North zich dus ook aan de mensen kan laten zien. Ik hoop echt dat we dit festival van de grond kunnen krijgen”, aldus een enthousiaste Mitchel.  

Meedoen met Cult North is gratis. Heb je ideeën, wil je zelf eens kijken en meedoen, kom dan langs op de Insulindestraat 60. 
Mitchel: “Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 17 en 18 uur zijn we sowieso altijd open.”