Een statement voor de vrouwelijke vrouw

Two Islands / kunst van Roeqiya

Roeqiya is geboren in Egypte uit een Egyptische moeder en, arabist van beroep, Nederlandse vader. Op haar tweede zijn ze naar Zoetermeer verhuisd. Roeqiya is illustrator en kunstenaar. Ze woont in Blijdorp en haar werk is te zien bij ‘Breakfast in Rotterdam’ aan de Stadhoudersweg.

Ze is islamitisch opgevoed wat onder andere betekende dat ze voornamelijk in het gezelschap van vrouwen opgroeide. En ze groeide op in een vrouwengezin; vier meisjes en één jongen. De Arabische wereld en vrouwen zijn daardoor grote inspiratiebronnen voor haar. De geuren, kleuren, drukte, het minder georganiseerde en hoe mensen daar met elkaar omgaan spreken haar zeer aan. Vrouwen, natuur en de gebouwen uit de Arabische wereld zijn een veelvuldig terugkerend thema in haar werk. 

Opleiding en werk
Naast de islamitische opvoeding, haar vader had zich bekeerd tot de Islam, speelde antroposofie ook een grote rol in haar opvoeding. Haar vader was wars van materialisme en kapitalisme en vond het meer spirituele en creatieve van de Vrije School een betere basis voor zijn kinderen dan de ‘gewone’ lagere en middelbare scholen. Roeqiya studeert Cultureel Maatschappelijk Vorming aan de Haagse Hogeschool en gaat aan de slag in musea. Vervolgens volgt ze de docentenopleiding aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Ze gaat lesgeven en begint samen met haar zus een bedrijf, Fris Projecten, met sociale projecten voor scholen en vrouwen. In 2017 besluit ze zich volledig op het kunstenaarschap te richten.

Instagram
Haar tekenwerk was meteen een hit op Instagram, binnen de kortste keren had ze 10.000 volgers en de opdrachten stroomde vanuit de hele wereld binnen. Ze werkte voor Amerikaanse opdrachtgevers maar ook voor de HEMA, Marlies Dekkers en het magazine Flow. Daarnaast verkocht ze via haar webshop veel prints van haar werk. Door de verandering in het algoritme van Instagram is haar werk minder zichtbaar en dit betekent ook dat er minder opdrachten binnenkomen.

Verandering
Tijd dus om weer een nieuwe draai aan haar werkzaamheden te geven. Ecoline, potlood en stift bleken, vooral in het kleurgebruik, hun beperkingen te hebben. Roeqiya richt zich nu meer op schilderen met gouache, zodat ze haar eigen kleuren kan maken. Ook het schilderachtige van de penseelstreek beïnvloedt het beeld. In de toekomst wil ze exposeren met haar vrije werk. Ze laat zich inspireren door impressionisten zoals Matisse en Rousseau, Afrikaanse kunst en alles wat ze in Wereldmusea ziet. Daarnaast reist ze graag naar zuidelijke landen, gaat de natuur in en is iedere week minstens een keer in botanische tuin Trompenburg te vinden.

Vrouwen
Roeqiya wil met haar werk ook een statement maken voor de vrouw. De krachtige vrouw, niet heel masculien zoals in de westerse wereld, maar juist heel erg vrouwelijk. De kracht van de vrouw zit voor haar in het gevoelsleven vooropzetten, inlevingsvermogen tonen en een menselijkere kijk op de wereld. Daar zou volgens haar veel meer gebruik van gemaakt moeten worden. 

Meer weten over Roeqiya?
instagram.com/roeqie
etsy.com/nl/shop/Roeqie