De Vrijheid van Drinken 

Illustratie © Gemma Plum | Uit De vrijheid van drinken, Studio Kers, 2020.

Op kroegentocht met Alek Dabrowski 
Blijdorp komt niet bepaald om in de cafés. We hebben café Walenburg (aan de Walenburgerweg), Café Nieuw Blijdorp (Stadhoudersplein), de gloednieuwe wijnbar Walsjérôt (aan het Bentinckplein) en wat eetcafés, maar dan zijn we ook wel uitgepraat. Wie op kroegentocht wil, moet de wijk uit. Uitgaan deed Alek Dabrowski (1965) in zijn jeugd volop. Dabrowski, geboren in Rotterdam en al bijna 20 jaar wonend in Blijdorp, schreef zijn herinneringen op. 

Het leidde tot de bundel De Vrijheid van Drinken met 39 korte, vermakelijke verhalen met illustraties van Gemma Plum. In het boek komen heel wat Rotterdamse cafés en nachtclubs voorbij, waaronder Het Oude Tramhuis, De Blokhut, De Boezembrug, De Chillup, De Consul, De Double Diamond, Locus Publicus, De Oude Sluis, et cetera. Het is voor de wat oudere Rotterdamse stappers een feest der herkenning.

Dabrowski beschrijft een wereld die aan het verdwijnen is. Er zijn steeds minder “oude lullen-cafés” met stamgasten op leeftijd. Het zijn cafés met spinrag en een plakkende toog, waar geen toerist zich binnen waagt. Een goed voorbeeld was café De Boezembrug in Crooswijk. Dabrowski stapte er ooit binnen in gezelschap van een net gekleed echtpaar. De reactie van de barman: “Zullen we ze meteen beroven, of mogen ze eerst nog wat drinken”. Ook aan café Walenburg bewaart Dabrowski goede herinneringen. De in 2008 overleden jazzdrummer Tony Viola was er kind aan huis.

Dabrowski: “Je ziet steeds minder van dit soort cafés. Rotterdam gaat Amsterdam achterna. Al die cafés zijn, met hun lokaal gebrouwen biertjes en loungemuziek, aan het verhippen.” De auteur komt inmiddels minder vaak in cafés en zeker niet ‘s avonds of ‘s nachts. “Ik ben een overdagdrinker geworden, een namiddagpimpelaar. Op tijd thuis voor het avondeten en het uitlaten van de hond”, vertelt hij lachend.

Het boek is te koop bij de gerenommeerde boekhandel in Rotterdam. Wil je een gesigneerd exemplaar, neem dan contact op met Boekhandel vh Van Gennep, Oude Binnenweg 131b. Alek werkt hier regelmatig en kan voor u zijn boek signeren.

En daarna snel met je vers aangeschafte exemplaar naar huis, maar natuurlijk eerst een biertje in café Walenburg. Ongetwijfeld het begin van een nieuwe kroegherinnering.