De man met de ijzeren schedel

Jaco Berveling

Op zaterdag 7 mei presenteert Jaco Berveling, Rotterdammer en al 25 jaar inwoner van Blijdorp, zijn boek ‘De man met de ijzeren schedel’ in boekhandel Donner (Coolsingel).

In het boek beschrijft hij het leven en de carrière van vijf Nederlandse ‘wondermensen’: de kleine Gerrit Keizer, de reus Albert Johan Kramer, de dikke man Egon Cannon, de duikelaar Charles Takkenberg en Willem Wells, met zijn ijzeren schedel. Je kon ze bekijken op de kermis, in het circus of in het theater. In ‘De man met de ijzeren schedel’ laat Berveling zien dat onze fascinatie voor deze ‘freaks’ van alle tijden is. 

De reus van Rotterdam
Een van de hoofdpersonen in het boek is de Amsterdamse reus Albert Johan Kramer (1897-1976), beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Jan van Albert’. Hij was met zijn 2,42 meter net iets langer dan de Rotterdamse reus Rigardus (Rijn) Rijnhout (1922-1959). Beide mannen probeerden (noodgedwongen) met hun ongewone lengte een boterham te verdienen. 

Op 7 mei duiken we met de Rotterdamse reuzen-expert Wouter de Herder (hoogleraar Endocriene Oncologie verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam) in de geschiedenis van beide reuzen. We kijken naar de oorzaak van hun lengte en de verschillen en overeenkomsten tussen Kramer en Rijnhout. Wouter de Herder wordt geïnterviewd door de Rotterdamse blogger en recensent Alek Dabrowski. Tijdens de presentatie en het interview zal zelden vertoond materiaal over de twee reuzen te zien zijn.

De presentatie start om 15:00 uur en is vrij toegankelijk. Zie de website van boekhandel Donner.
https://www.donner.nl/boekpresentatie-jaco-berveling