Choti Poti

Labony, Shuman en Armand zijn klaar voor de Choti Poti. / Foto Ab Bol

Chot poti betekent gele erwten en is populair als steetfood in India en Bangladesh. Een vullende maaltijd tussen lunch en een hoofdmaaltijd in of een prima voorgerecht. Mahfuza Akteri Laboni deelt dit heerlijke Bengaalse gerecht met ons.

Laboni is geboren en getogen in Bangladesh in de stad Dedakh. Op de middelbare school leert ze Shuman Kibria kennen. Shuman gaat in het buitenland studeren en ze verliezen elkaar uit het oog. Veel later komt Laboni via via weer in contact met Shuman. Nu zijn ze negen jaar getrouwd, hebben een zoon van zes, Armand en wonen sinds vijf jaar in Blijdorp. Als de deur van hun woning aan de Bentincklaan opengaat komen de heerlijke aziatische geuren me al tegemoet. 

Ingrediënten
3 blikjes kikkererwten
2 middelgrote aardappelen, gekookt
5 eieren, in kleine reepjes
halve komkommer
3 middelgrote uien
korianderblaadjes
masala kruiden
chili flakes naar smaak
rietsuiker
zwart zout naar smaak
tamarinde naar smaak
kerstomaatjes

Bereiding
Neem 2 eetlepels tamarindepulp en leg het te weken in een bak met 250 ml water. Als de tamarinde gemengd is met het water zeef je er de kleine brokjes uit. Voeg drie kleine lepels rietsuiker toe, wat chiliflakes en de masala kruiden. Zorg ervoor dat de saus niet al dun is.

 Doe de kikkererwten in een grote, diepe steelpan en voeg 750 ml water toe. Breng aan de kook.

Kruimel dan de aardappelen bij de kikkererwten. Voeg vervolgens zout, een deel van de tamarindesaus (proeven) en het sap van een halve citroen toe.

Voeg na tien minuten ui, koriander en nog een klein beetje masala kruiden toe en laat even mee warmen.

Giet de erwten op een grote schaal en decoreer met komkommer, eieren en tomaatjes.

Strooi er gebroken naturel nacho chips overheen. Serveer met de resterende tamarindesaus, wat fijngesneden groene pepers (als je van pittig houdt) en een glas witte wijn of prosecco.