Afbeelden of verbeelden

Helen met hond Bella in het atelier. / Foto Agnes Wijers

Helen van Vliet is al meer dan dertig jaar illustrator en woont sinds 1995 in Blijdorp. In de loop der jaren heeft ze een imposant oeuvre opgebouwd. Al vanaf haar prille jeugd probeert ze alles wat ze meemaakt, ziet en wat haar inspireert in beeld te vangen. Met succes!

Helen is geboren in Den Haag en verhuisde op haar derde naar Rotterdam. Haar jeugd ligt in Ommoord. Na de middelbare school wilde ze heel graag naar de kunstacademie. Haar vader vond dat geen goed idee maar haar moeder vond, omdat haar eigen broer en zus vroeger ook niet mochten, het nu eens tijd werd dat er wel iemand zijn hart volgde en naar de kunstacademie ging. Er kwam een compromis; de eerstegraads lerarenopleiding voor tekenen. Helen koos voor Tilburg, de Akademie voor Beeldende Vorming. 

Les van grote kunstenaars
Op de academie krijgt ze les van o.a. Marlène Dumas, Arno van der Mark, Toon Verhoef en René Daniëls. Deze docenten propageerden het vrije kunstenaarschap boven het vak van leraar. Helen gaat hier een eind in mee maar houdt zich uiteindelijk toch bij haar leest en studeert als eerstegraads docent af.

Na de studie blijft ze nog een jaar in Tilburg, huurt een atelier in een oud ziekenhuis en start als beeldend kunstenaar maar dat vindt ze uiteindelijk een te eenzaam bestaan. Ze wil contact met mensen en richt zich op het illustreren. In Tilburg woont ze tegenover uitgeverij Zwijsen die educatieve kinderboeken uitgeeft. Hier probeert ze tevergeefs binnen te komen. Later zou ze nog vele boeken voor hen gaan maken maar de bij de eerste kennismaking werd ze nog ‘te licht’ bevonden. Haar illustraties waren goed maar ze haar werk had te weinig emotie.

Op zoek naar de ziel van het verhaal
In 1988 neemt ze de sprong in het diepe door een eigen bureau op te richten en als professioneel illustrator aan de slag te gaan. Dus: bellen, bellen, bellen. Haar eerste opdrachten druppelen Eerst voor Viva en Popfoto en in de loop der jaren voor allerlei bladen en kranten, van Avant Garde tot Psychologie, van Algemeen Dagblad tot Volkskrant en op het podium van de Doelen bij concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

De grote uitdaging daarbij bleef om emotie in de tekeningen te leggen en niet af te beelden maar te verbeelden. De ziel van het verhaal en de personages laten zien in plaats van de letterlijk tekst volgen. 

Iedereen kan het!
Omdat haar kinderboeken in de bibliotheek belandden werd ze gevraagd door de Schrijverscentrale om workshops op scholen en bibliotheken te geven. Hier leert ze het onderwijsvak pas echt. Op dit moment geeft ze een aantal dagen per week parttime les aan kinderen, maar ook aan volwassenen en docenten. Daarnaast is ze nog volop als illustrator bezig en worstelt ze nog steeds met de vraag: moet ik verbeelden of afbeelden. 

Na meer dan 300 kinderboeken wilde ze haar eigen verhalen vertellen, dat mocht maar de uitgevers hadden een grote vinger in de pap. Een grote wens is om nog een keer een eigen verhaal te schrijven zonder concessies. En dat natuurlijk zelf te illustreren. Een tip die ze mee wil geven is dat iedereen kan tekenen. Je moet het durven en doen. Gewoon beginnen.

Voor meer informatie en het bekijken van haar werk: www.helenvanvliet.nl

 

 

Kader
De stijl van Helen is het best te omschrijven als vloeiend, vlot, geestig, meeslepend en heel kleurrijk. Het toeval speelt ook een grote rol, een foutje kan juist de geniale ingreep in een tekening zijn.
Ze werkt het liefst met een vulpotlood met nero krijt (iets tussen houtskool en conté in) en met Oost-Indische inkt (voor de details). Met ecoline en krijt wordt de tekening ingekleurd. Ze scant haar tekeningen in en bewerkt ze op de computer.