De huiskamer van Blijdorp

Toen in 2019 de bewonersorganisatie Blijdorp ophield te bestaan, dachten veel mensen dat dat meteen ook het einde zou zijn van de wijkwinkel op de Statenweg 102a. Maar niets is minder waar! De wijkwinkel is omgedoopt in Huiskamer Blijdorp en hoopt velen van u de komende tijd te ontvangen.

In de wijkwinkel (naast Kaaspaleis Blijdorp) werden jarenlang talloze activiteiten georganiseerd, van een breiclub tot buurtmaaltijden. Tevens bood de wijkwinkel onderdak aan de bewonersorganisatie, de buurtbibliotheek, de sociaal raadsvrouw en de buurtadvocaat. Het goede nieuws is dat een aantal activiteiten zijn gebleven en dat er op termijn nog volop nieuwe bij zullen komen.

Huiskamer Blijdorp wordt nu beheert door Solnetwerk, een welzijnsorganisatie die actief is in Rotterdam Noord. Sol is een innovatieve aanbieder op het gebied van welzijn. Hun speciale expertise ligt bij ouderen en gezinnen met kinderen. Ze willen mensen helpen om er voor elkaar te zijn. Sol staat voor samen ondernemend leren.

Aandacht voor ouderen

Wij spraken met Ilona van der Hoeven en Anita Kornman, die meteen aangaven dat ze op zoek zijn naar vrijwilligers voor huisbezoeken aan ouderen, zodat deze zich gerespecteerd en begrepen voelen. Vrijwilligers gaan in duo’s op huisbezoek om een praatje te maken, te vragen of alles goed gaat, of er hulp nodig is en om te horen of er nog ideeën zijn voor de wijk. Aanmelden kan in de Huiskamer zelf of via akornman@solnetwerk.nl. Ilona en Anita zijn op dinsdag en donderdag van 9.30 tot 17.00 uur in de Huiskamer en vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur. Loop gerust eens binnen, de koffie staat klaar!

Lekker lezen!

Op die dagen kunt u ook een kijkje nemen in de verrassend goed gevulde buurtbibliotheek.

Toen de bibliotheek in Blijdorp eind 2011 werd opgeheven besloten een aantal bewoners om zelf een bibliotheek te beginnen. Ans van der Meer is één van de vrijwilligers die al jaren in de toenmalige wijkwinkel de boeken sorteert en rubriceert. Ans, van oorsprong chemisch analiste, werkte jaren als mediathecaris in de mediatheek van het Marnix gymnasium. Ze weet als geen ander hoe ze de tientallen dozen boeken die werden aangeleverd door bewoners zo goed mogelijk kan ordenen en onder de aandacht van mensen kan brengen. De bibliotheek bestaat uit ongeveer 5000 titels: literatuur, thrillers, streekromans, kinderboeken en Engelstalige boeken. Beneden is er een informatieve afdeling, waar u onder andere kookboeken, boeken over kunst, land en volkenkunde en opvoeding kunt vinden. En dan is er nog de Rotterdamcollectie, die niet wordt uitgeleend en uitsluitend in de Huiskamer te bekijken is. Ans is 3 middagen in de week aanwezig en nodigt u van harte uit om langs te komen. Ze vroeg ons ook te vertellen dat het langsbrengen van nieuwe boeken nu niet nodig is. Bij nieuwe aanvoer zoekt Ans de goede boeken uit en gaat de rest weer met u mee terug naar huis. Oude en vochtige boeken worden niet toegelaten. Het is de bedoeling dat de boeken na lezing weer worden teruggebracht.

Eigen initiatief

Jaime da Silva Mendes is de beheerder van de huiskamer en vertelt dat de huiskamer ook te gebruiken is voor mensen die zelf activiteiten willen ontwikkelen. Het eigen initiatief van Blijdorpers wordt van harte aangemoedigd. Aanmelden daarvoor kan tijdens openingstijden in de Huiskamer.  Misschien is Blijdorp toe aan een boekenclub? Of wil iemand een lezing geven over zijn of haar beroep? En wat te denken van een poëzieworkshop? Heb u zin om dit te organiseren of zou u graag willen deelnemen aan iets soortgelijks? Laat het de Huiskamer weten. De huiskamer is voor vergaderingen of bijeenkomsten van verenigingen van eigenaren te huur voor een kleine vergoeding, en kan ook ’s avonds worden opengesteld. Jaime is van plan om de inrichting van de huiskamer de komende maanden een upgrade te geven, maar voorlopig wordt eerst bekeken hoe alle activiteiten in elkaar zullen passen. Sonja van Dolron met haar Atelier op wielen en de jongerenorganisatie YMCA hebben ook aangeven om van de Huiskamer gebruik te gaan maken.

Wat bleef in de Huiskamer:

  • De koffieochtend op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Gezellig kletsen bij een lekker bakkie (en misschien tegelijk een mooi boek uitkiezen).
  • De buurtmaaltijd, de laatste vrijdag van de maand, van 18.00 tot 20.00 uur.
  • Het spreekuur van mr. Julius von Bóné, de buurtadvocaat. Dinsdag van 16.30 tot 19.30, vrije inloop.
  • Het spreekuur van de wijkraad, dinsdag van 16.30 tot 19.30 uur.
  • Het Geheugenpaleis, bijeenkomst voor vergeetachtige en licht dementerende ouderen, elke maandag van 10.30 tot 15.00 uur
  • De sociaal raadsvrouw, te bezoeken op afspraak via telefoonnummer 14010.
  • Het spreekuur van de wijkagent is om de week op dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur, meestal in de politiebus voor de metro.

Iedereen die heeft meegewerkt aan dit artikel nodigt u van harte uit om een kijkje te komen nemen in de Huiskamer. En is Het Blijdorpnieuws niet in uw brievenbus beland? Dan kunt u hier een exemplaar afhalen.

De openingstijden van de huiskamer zijn:
Maandag: gesloten (open voor Het Geheugenpaleis)
Dinsdag: 9.30 – 19.30 uur
Woensdag: 13.00 – 16.00 uur
Donderdag: 9.30 – 17.00 uur
Vrijdag: 9.30 – 16.00 uur