Nooit te oud om te dromen

Kopje koffie op tafel, Bach op de achtergrond. We kijken op de achtertuinen die op speelse wijze met elkaar zijn verbonden. Op zomeravonden drinken de bewoners gezamenlijk een wijntje. Een onverwacht paradijselijk plekje.  

Henk is 35 jaar geleden in Blijdorp komen wonen, nadat hij directeur was geworden bij een transportbedrijf. “Ik woon hier nog steeds met veel plezier: een singel voor de deur, genoeg ruimte, veel groen en hele leuke buren links en rechts. We kunnen bij elkaar terecht.”

Ommezwaaien

Een jaargroep Gestaltpsychologie inspireerde Henk op latere leeftijd om therapeut te worden en na een vijfjarige opleiding was het zover. Op zijn vijftigste startte hij zijn eigen praktijk. “Daar, in die kamer”, wijst hij. “Ik vond het heel erg leuk om te doen en kreeg energie van de mensen. Zoveel, dat het weer begon te kriebelen.” 

Al vanaf zijn 16e jaar vaart Henk en leest hij alles wat los en vast zit over boten. Hij heeft in zijn vrije tijd heel wat zeeën bevaren. Dus koppelde hij zijn energie aan het vinden en verhandelen van scheepsapparatuur waar hij enthousiast over was. Hij reisde de hele wereld af naar beurzen en fabrieken. 

Het drukker wordende scheepsbedrijf verdrong uiteindelijk de therapiepraktijk. Maar varen bleek weer leuker dan verkopen, dus ook het bedrijf werd verkocht. Stilzitten kan hij niet, met twee vrienden startte hij op zijn 75e jaar een adviesbureau. Door ziekte van een van hen, zijn ze daar uiteindelijk mee gestopt.

Land of water

De afgelopen jaren maakte Henk met zijn motorboot prachtige reizen met vrienden als vaarmaatjes. Met een goede vriendin reed hij maandenlang rond met een camper, naar de Noordkaap, Spanje en Marokko.  “Ik bracht haar waar ze heen wilde en zij hield mij in leven”, zegt hij lachend. De camper heeft twee jaar geleden toch weer plaats moeten maken voor een boot, zijn levenslange passie. 

Dromen

“Nu heb ik wel een balans gevonden. Ik heb drie kinderen en vijf kleinkinderen en bij hen wil ik graag in de buurt blijven. Maar ik wil nog wel naar Petersburg varen, naar Oslo en Göteborg, Stockholm, de Donau, Turkije, Istanbul, Middellandse Zee, Gibraltar” Het dromen houdt voor Henk waarschijnlijk nooit op.