Broederschap in Bistrot-Bar Frère

v.l.n.r. Nik, Kim, Guillaume en Mats / foto Agnes Wijers

Bistrot-Bar Frère is alweer negen maanden open. Vanaf dag één zit de zaak vol. Waaraan hebben Mats (25), Guillaume (27), Kim (27) en Rik (25), die de zaak samen runnen, dit succes te danken? Mats vertelt hun verhaal. 

Hoe zijn jullie in Blijdorp verzeild geraakt?
“Guillaume en ik liepen los van elkaar stage bij een vijfsterrenhotel. We vonden het geen van beiden leuk, hotellerie is niet ons vak. Tijdens onze opleiding wilden we eigenlijk al samen een eigen zaak starten, maar door corona ging dat niet door. Begin 2021 werkten we allebei in Rotterdam bij een Frans georiënteerd restaurant om onze kennis bij te spijkeren, ik bij Bistrot du Bac en Guillaume bij Louise Petit. 

Bij Bistrot du Bac heb ik Rik (chef-kok) en Kim (sous-chef) ontmoet, zij waren zich aan het oriënteren om een eigen zaak te beginnen. Ervaring op doen om ooit in de fine-dining te werken; restaurants met focus op Bib Gourmand en/of Michelinsterren. Toen zijn we een pand gaan zoeken en in Blijdorp terechtgekomen. En zo geschiedde.”

Hebben jullie allemaal Michelinsterren ambitie?
Mats: “Guillaume en ik zijn op zoek of dit concept werkt, we willen eerst leren hoe dit gaat. En we willen ook graag een wijkfunctie vervullen en zorgen dat de zaak staat als een huis. Het is echt heel leuk om één zaak te hebben, maar je hebt meer zaken nodig om er een boterham aan te verdienen.

Binnen hebben we 36 couverts, buiten 38. Binnenkort gaan we, als het weer het toelaat, helemaal naar buiten. De tafels blijven tegen de gevel, tafels in de middenberm geven te veel geluidsoverlast. We hebben twee extra vlonders op de parkeerplaats, dat maakt dat we buiten 50 tot 55 couverts kwijt kunnen. De tafels tegen de gevel zijn te reserveren, de tafels op de vlonders zijn voor aanloop. Zo hopen we tegemoet te komen aan de enige kritiek die we kregen: bewoners uit de straat mopperden dat ze nooit terecht konden.”

Welk publiek komt bij Bistrot-Bar Frère?
We willen er zijn voor de wijk. Tweeverdieners met een hond en kinderen, of juist geen kinderen zijn nu vooral ons publiek. Maar we willen er zijn voor alle bewoners uit Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier, iedereen die van een goed glas wijn houdt, van een lekker biertje of een soda is van harte welkom.

We zitten hier nu 9 maanden en zijn alle dagen ‘complet’ geweest. We zijn open van donderdag tot en met maandag. Op donderdag, vrijdag en maandag komen vooral mensen uit de wijk, in het weekend komen mensen uit heel Rotterdam maar ook uit Den Haag. We hebben geluk gehad dat het AD en de Telegraaf positief over ons hebben geschreven. Er zijn zelfs mensen die hier twee keer per week komen eten. Dat komt ook omdat je van een klein hapje tot een uitgebreid diner terecht kunt. 

Is alles vers en lokaal?
“We hebben een dagverse kaart en bereiden alles zelf. Behalve het brood, dat bestellen we met eigen recept bij bakkerij Menno. Dat is ook de reden waarom we geen online kaart hebben. We weten precies wat we verkopen. Als bijvoorbeeld de aanvoer of kwaliteit van katvis, een soort inktvis, afneemt dan wordt de BBQ-Sepia vervangen door een ander gerecht. Alle schelpdieren komen van Reitsma die voor verschillende restaurateurs eens per week naar Bretagne rijdt. Dat is niet lokaal maar wel duurzamer dan wanneer de oesters eerst op ijs gaan en dan naar de veiling. Dat zijn toch drie extra dagen die ertussen zitten. 

Mats: “De naam moest iets Frans zijn. Mijn Frans is niet heel uitgebreid. Frère staat voor broer, maar ook voor broeder of broederschap, prima geregeld dus! En de lachende bokken in ons logo, dat komt van een bijnaam uit onze studententijd. Het best bewaarde geheim van Frère.