Blije Boeddha is een yogastudio voor iedereen 

foto James Sliwa

Esther Wevers viert in 2023 haar tienjarig jubileum als ondernemer in Bergpolder als eigenaar van Blije Boeddha Yoga. 
Yoga is meer dan alleen rekken en strekken. Voor Esther is het belangrijk dat haar studio een plek is van bewustwording waar leerlingen een sterkere verbinding met zichzelf en met anderen vinden. 

Nadat Esther slaagde als ruimtelijk vormgever aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag begon zij aan haar carrière als yogadocent. “Ik ben 20 jaar geleden begonnen aan de opleiding van Saswita in Bilthoven: ‘Yoga en wijsbegeerte’

Na het afronden van deze studie opende zij in 2013 Blije Boeddha Yoga in de Luzacstraat. “Voorheen deed ik veel extra’s, zoals meedoen met de zondagochtendyoga op het Schouwburgplein in de zomermaanden of de zomeryogareeks bij het Vroesenpaviljoen. Ook gaf ik les bij bedrijven zoals bij de Schouwburg.” 

De verhuizing naar de Bergselaan 321A in 2019 gaf haar de mogelijkheid om les te geven in een ruimer pand samen met meerdere yogadocenten. Ook workshops, cursussen en Vrouwencirkels worden er gegeven. Haar achtergrond als kunstenaar kwam goed van pas tijdens het renoveren en inrichten van haar yogastudio.

Een persoonlijke benadering
Esther legt uit dat yoga een vorm is van zowel bewegen als meditatie waar je houdingen aanneemt en bewustwording van de adem creëert. “Ik combineer adem, stilzitten en meditatie in de lessen. Je kijkt naar iemands lichaam en je merkt sterktes en verbeterpunten op. Ik motiveer leerlingen om te spelen met de oefeningen. Eén van de lessen die integraal is binnen de yoga, is om het kind in jezelf niet te verliezen. Het is belangrijk dat je het doet voor je plezier, zodat het geen verplichting wordt. De weg ernaartoe is belangrijker dan hoe goed of mooi je in een houding staat.”

De lessen zijn niet per niveau ingedeeld, maar dat vormt geen belemmering. “Ik bereid mij voor per groep”, zegt Esther. “Er zijn variaties die ik toepas als ik zie dat leerlingen ergens moeite mee hebben.” Zo is het mogelijk om de bekende ‘Child’s Pose’ op je rug uit te voeren om op die manier de knieën te ontlasten voor mensen met knieblessures. 

Esther heeft bijvoorbeeld een ‘SLOW down and FEEL good’ les op de donderdagochtend. Deze les wordt ook bezocht door mensen die aan het herstellen zijn van ziektes of mensen die een heftige periode achter de rug hebben. “In zulke gevallen maak je specifieke aanpassingen. Bij alle lessen voel ik aan hoe de energie is. Jaargetijden spelen ook een rol. Aan de ene kant zou alles spectaculair moeten zijn, maar soms zie ik dat iedereen vermoeid is. Het dagelijkse leven vraagt tenslotte veel van mensen.” 

Het verhaal achter de naam
De naam ‘Blije Boeddha Yoga’ past goed binnen de wijken Bergpolder en Blijdorp. Het rolt lekker over de tong en Esther wilde gewoon iets dat in de Rotterdamse nuchterheid past. Ze licht verder toe: “Ik geef naast de Hatha yoga, ook postpartum- en zwangerschapsyogalessen. Na de bevalling hebben je lichaam en geest tijd nodig om te genezen en uit te rusten. Postpartumyoga (of postnatale yoga) helpt daarbij.”

Bij deze vorm van yoga ligt de nadruk op herstel, wat kan leiden tot het verminderen van stress en depressie na de geboorte van het kind. “In die lessen heb ik moeders met baby’tjes die mij aan kleine, blije boeddha’s doen denken.”

De kracht van een goede afsluiting
Voor velen is de favoriete oefening de rustpose onder een dekentje tegen het einde van de les. “Soms geeft een dekentje een bepaalde veiligheid, want je ligt in totale overgave”, legt Esther uit. “Het verliezen van je remmingen is voor veel mensen iets waar tijd en gewenning voor nodig zijn.” 

Ze vindt het belangrijk dat dat goede en relaxte gevoel niet ophoudt na het oprollen van de mat, maar dat het wordt meegenomen na een les. “Het komt mensen echt ten goede. Denk aan het verlichten van stress of het verbeteren van de nachtrust.” Het voornaamste doel van Esther is dat mensen dat rustmoment pakken. “Vooral als je een druk en vluchtig leven leidt is het goed om af en toe in je basis te zakken.”

Op naar de volgende tien jaar vol bewustwording en verbinding… En natuurlijk een hoop kleine, blije boeddha’s die de yogastudio van Esther gaan verrijken.