Blijdorpers verkiesbaar in Tweede Kamer

Mark Brakel en Jonathan Hoang

Op woensdag 17 maart, of eerder en per post, mogen we naar de stembus om de nieuwe leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal te kiezen. Op de kieslijst staan twee namen van mensen die in onze eigen wijk wonen: Mark Brakel voor GroenLinks en Jonathan Hoang voor het CDA. 

Mark Brakel voor GroenLinks
Mark Brakel staat op plaats 26 voor zijn partij en heeft voorkeurstemmen nodig om in de Tweede Kamer gekozen te worden. Mark woont nog maar sinds kort in Blijdorp. Hij heeft lang in het Midden-Oosten gewoond en werkte tot afgelopen zomer in Irak op de ambassade. Hij vindt Rotterdam een diverse stad met rauwe randjes. 

Mark heeft een innerlijke drive om onrecht en ongelijkheid aan te pakken. De bestorming van het Capitool in Washington sterkte hem in zijn voornemen om actief deel te nemen aan (vreedzame) politiek, maar zijn besluit om zich kandidaat te stellen nam hij al op de ambassade. Hij vertelt: “Het stoorde me enorm dat ik in Irak de fossiele industrie moest ondersteunen bij het binnenhalen van nieuwe contracten, terwijl we geen tijd te verliezen hebben om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook weigert Nederland om de jonge kinderen van de Nederlandse ISIS-strijders terug te halen, die geen schuld hebben aan de acties van hun ouders. Ik verzet me hiertegen, omdat ik geloof dat alle Nederlanders recht hebben op hulp in het buitenland, ook als hun ouders misdaden hebben begaan. Dat zijn fundamentele burgerrechten.” Hoewel Mark Brakel pas na het uitbreken van de pandemie in de wijk is komen wonen, probeert hij toch met zo veel mogelijk mensen uit Blijdorp in contact te komen en interviewt hij wijkbewoners over hun verwachtingen van de politiek. 

Jonathan Hoang voor het CDA
Jonathan Hoang is als lid van de wijkraad een bekende in Blijdorp. Hij is overigens in heel Noord het gezicht van het CDA maar staat alleen in het kiesdistrict Rotterdam op de kieslijst. Jonathan legt uit: “Het land is opgedeeld in 20 kiesdistricten, sommige partijen maken één landelijke lijst. Het CDA heeft ervoor gekozen om per district een aantal lokale namen aan de lijst toe te voegen. Ik schat de kans dat ik met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer kom niet heel hoog in. Maar ik vind het een enorme eer dat het CDA me heeft gevraagd. Straks valt mijn naam bij alle Rotterdammers op de deurmat, als er een paar extra mensen op het CDA stemmen omdat ze mijn naam herkennen is dat al winst”. Het gaat volgens Jonathan redelijk goed in Blijdorp. Er zijn weinig grote problemen, in ieder geval niet zichtbaar. Jonathan: ”Maar er wonen relatief best veel ouderen en ik zie dat de eenzaamheid onder hen groot is. Ook zijn ouderen soms de dupe van slechte bedoelingen omdat ze die niet herkennen. En de portiekwoning zonder traplift is natuurlijk een probleem. Hierdoor kunnen ouderen minder makkelijk thuis blijven wonen.” Die trappen vallen echt niet mee als je ze iedere dag op en af moet, zeker als je ouder wordt. “Tijdens het wegbrengen van kerstpakketten voor 75-plusser kreeg zelfs ik er zware benen van”, lacht hij. Jonathan is gecharmeerd van de kleinschalige zelfstandige woonvoorziening de Bisschopshove en wil zich inzetten voor meer van dit soort woonvormen in de wijk. “En ik vind het heel belangrijk dat het CDA is opgeschoven naar meer groen en behoud van het milieu, vanuit de gedachte dat de mens als rentmeester goed moet zorgen voor het behoud van de aarde voor de generaties na ons.”