Bijzondere projecten voor jong en oud tijdens de Open monumentendagen 

Monumenten barsten dit jaar van de levendigheid! De ‘open monumentendagen’ heeft als thema: Levend erfgoed. Culturele tradities, ambachten en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven worden verbonden met Rotterdamse monumenten. Tijdens de open monumentendag komen verhalen tot leven.

Studio de Bakkerij verzorgt een theatrale rondleiding in de vroegere Wasserij van het Bergwegziekenhuis. Voor iedereen vanaf 6 jaar.
De oma van Jet en Herman is tijdens een operatie in het ziekenhuis haar ring kwijtgeraakt. Waarschijnlijk is deze in het wasgoed terechtgekomen. Ga jij met Jet en Herman samen op onderzoek in de oude wasserij van het ziekenhuis? Je komt op geheime plekken en maakt kennis met bijzondere medewerkers van De Wasserij en het ziekenhuis. Pas maar op dat je niet verdwaalt in de kelder van dit bijzondere gebouw!

10 september om 11.30, 12.30 en 13.30 uur
In de vroegere wasserij van het Bergwegziekenhuis

Rijksmonument Diergaarde Blijdorp 
Liefhebbers van cultuur en historie kunnen in Diergaarde Blijdorp genieten van een gratis architectuur rondleiding van circa 1 uur langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Dit ticket geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding.

Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in één keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Met 21 rijksmonumenten is Blijdorp het grootste rijksmonument van Rotterdam. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het afgelopen jaar is de bergdierenrots gerestaureerd en omgevormd tot Himalayagebied waar de bedreigde kleine rode panda is gehuisvest.

De grootste opgave bestaat nu vooral uit de nog te restaureren Rivièrahal, de Magnum Opus van Van Ravesteyn. Het gebouw krijgt een nieuwe invulling en wordt de komende jaren in fasen gerestaureerd. De Victoriaserre is als eerste aan de beurt. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor deze monumentale serre.

Op zoek naar nog meer mooie verhalen, deelnemende monumenten, precieze tijden en aanmelden ga naar www.omdrotterdam.nl Reserveren is verplicht.