Belle en de verloren Victoria bioscoop

Waar tot voor kort Correct zat wordt op de Bergweg een nieuw wooncomplex gebouwd. Daarvoor was hier de Victoria bioscoop gevestigd. Victoria was één van de negentien buurtbioscopen in Rotterdam die vóór en nog een tijd na de oorlog door velen met plezier werden bezocht. De theatervoorstelling Belle en de verloren Victoria bioscoop schetst de geschiedenis van deze buurtbioscopen, in het bijzonder die van de Vic, zoals de bioscoop in de volksmond werd genoemd. We spraken met actrice Judith van Gelder en regisseur Jolina Wessels.

De voorstelling gaat over Belle, een middelbare vrouw die terugblikt op vijftig jaar achter de kassa van een buurtbioscoop. Ze herinnert zich de oude Hollywoodfilms en de sterren die ze hierin heeft zien spelen. Maar ook de neergang van het gezellige filmtheater naar een schimmige pornobioscoop. De angst om haar ticketkantoor te verlaten, haar enige echte realiteit, wordt haar te machtig. Dan beginnen werkelijkheid en fantasie door elkaar te lopen. 

Judith: “De moeder van Belle was oorspronkelijk van goeden huize. Misschien raakte ze in verwachting en is ze verstoten door haar familie. Wij zien haar als iemand uit het Zuiden van Amerika, opgegroeid in een landhuis, maar aan lagerwal geraakt. De grap is dat Gone With the Wind een hoofdrol speelt in het leven van Belle. De kartonnen display van Clark Gable die ze, nadat de film niet meer draait, in haar slaapkamer zet, wenst ze elke avond bloedserieus welterusten.”

De ontroerende en aangrijpende theatermonoloog Belle en de verloren Victoria bioscoop roept mooie herinneringen op aan het fenomeen buurtbioscoop. Na afloop van de voorstelling haalt het gezelschap graag herinneringen op met het publiek, speciaal over de Vic.

16 november, 14.00 uur Humanitas Bergwegplantsoen 10, Rotterdam
24 november, 19.30 uur Het Klooster, Ruivenstraat 81, Rotterdam
28 en 30 november, 15.00 uur De Banier, Banierstraat 1, Rotterdam
10 december, 15.00 uur Theater ’t Kapelletje, Van der Sluysstraat 176, Rotterdam

De vertaalde toneelstukken van Ludmilla Bollow zijn uitgegeven bij uitgeverij Vink.