Boekentips

Vanuit haar woonkamer in Blijdorp leest Monique van Oosterhout de titels die bij haar boekhandel, Voorheen van Gennep, binnen komen om haar klanten te kunnen adviseren. Met plezier deelt ze haar lievelingen in De Wijkkrant.

Expeditie stad – Sarah Devos
Een zoektochtenboek waardoor je de stad met echt heel andere ogen gaat bekijken. Dit is een oproep aan alle jonge speurneuzen: de deur uit, hoek om, op avontuur! Bijvoorbeeld via een straatnamensafari, huisnummerbingo,  voordeurenfestival of nachtwacht. Alle 40 tochten en opdrachten zijn uit te voeren bij ons in de wijk. En als je daarna de smaak te pakken hebt, kan je heel Rotterdam op deze vrolijke originele manier ontdekken. Mijn favoriet is ‘dilemma’s voor durvers’. Nieuwsgierig genoeg nu? (€ 18,99)

Athína: De ziel van Griekenland in 80 recepten – Monchalin & Rousselet
De temperaturen in Griekenland worden helaas steeds extremer. Daarom is dit echt heel mooi uitgegeven kookboek heel welkom. Want hier is de zon milder en authentiek Grieks eten in je Rotterdamse achtertuin ligt ineens binnen de mogelijkheden. De pagina’s ruiken nog net niet naar saffraan, de recepten zijn verleidelijk en heel goed uitvoerbaar. Geniet van een lichte versie van moussaka (in een aubergine), sardientjes met geroosterde pepertjes, feta psiti (gebakken feta uit de oven) en meerdere recepten voor tzatziki! (€ 34,99)

Reuchlins reis: De Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers – Cathalijne Boland
Het verlangen naar een thuis. Dat is volop terug te vinden in dit boek over George Reuchlin, zoon van een van de oprichters van de Rotterdamse stoomvaartmaatschappij. Hij maakt zijn eerste reis naar New York in 1890, 16 jaar jong. Ruim 20 jaar later, in 1912, stapt hij aan boord van de Titanic. Het werd zijn laatste reis. De auteur raadpleegde in het Rotterdams stadsarchief vele meters aan archiefdozen met onder andere brieven, menukaarten, zakagenda’s, fotoalbums, boedelbeschrijvingen en krantenknipsels. Niets in dit boek is dus verzonnen en juist daarom is het een indrukwekkend tijdsbeeld. (op 20 september 20u is Boland te gast bij het Rotterdamsch Leeskabinet / Erasmus Universiteit, wees welkom!) (€ 24,99)

Gevonden in een free library / boekenkastje
Je ontdekt ze op verschillende plekken in onze wijk, de kleine boekenkastjes, de free libraries . Deze keer vond ik er Dat alles over liefde gaat van Bart Moeyaert. Een redelijk recent pareltje. Altijd fijn om gedichten te vinden, te ontdekken en er vervolgens in te verdwalen. Het ene gedicht lees ik zonder enig idee wat de dichter bedoelt, terwijl het volgende mijn gevoel volop kan raken. Dat laatste is bij de Vlaming Bart Moeyaert zeker het geval. Ester Naomi Perquin, die deze bloemlezing samenstelde, zegt: “We hebben dichters nodig om ons te tonen wat buiten ons blikveld valt.” En volgens mij toont Moeyaert dat groots! Bijvoorbeeld in zijn Gedicht voor gelukkige mensen: zeg blije dingen als: wij moeten zeer de moeite zijn, als zelfs de zee tot hier komt, weggaat, en zich weer bedenkt.