Met de Imeldaschool de ruimte in

foto Imeldaschool

Op maandag 26 juni kwam ‘s ochtends een groot indrukwekkend gevaarte onze wijk inrijden: een ruim vijftien meter lange raket! Op het Insulindeplein bleef hij stilstaan en trok meteen alle aandacht. Blikken van buurtbewoners die langs fietsten bleven hangen en wandelaars bleven bij het gevaarte staan om een blik naar binnen te werpen en nieuwsgierige vragen te stellen.

De ruimteraket kwam speciaal naar Rotterdam voor de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Imeldaschool in Liskwartier. De Spacebuzz is een onderdeel van een educatief programma van André Kuipers waarbij zijn doel is om zo veel mogelijk kinderen bewust te maken van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de aarde en ze te laten zien hoe mooi en kwetsbaar onze planeet is.

Speciale stoelen en VR-bril
Op deze bijzondere dag mochten de leerlingen van groep 6, 7 en 8 in kleine groepjes van maximaal acht leerlingen een spectaculaire ruimtereis maken. Ze mochten plaatsnemen op speciale stoelen en kregen een VR-bril op. Op deze manier kregen ze een virtuele reis naar het planetenstelsel en het heelal.

Een leerling vond het heel bijzonder om de aarde vanuit de ruimte te zien. “Juf, dit is zooooo mooi!!” Dat de stoelen in de SpaceBuzz tijdens de reis meebewogen, was ook een bijzondere ervaring. En een zwevend boek trok ook erg de aandacht! Een andere leerling was met name onder de indruk van het prachtige Noorderlicht: “Dat was echt heel bijzonder.”

De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 waren al voor de komst van de SpaceBuzz bezig met het thema ‘ Heelal en de ruimte’ vanuit betekenisvol projectonderwijs. Ze kregen les over oa het sterren- en planetenstelsel en over het leven van een astronaut. 

André Kuipers gaf de jonge astronauten aan boord van de SpaceBuzz een aantal wijze lessen mee. De belangrijkste les was dat we met ons allen zuinig met de aarde moeten omspringen en de dampkring (of atmosfeer) niet in gevaar moeten brengen. Dit relatief dunne deken van lucht om de planeet maakt het leven op aarde mogelijk. Zij zorgt ervoor dat het niet te warm en te koud wordt. De dampkring bevat onder meer veel zuurstof.

Dat onze kinderen deze unieke ervaring in de SpaceBuzz hebben mogen meemaken is natuurlijk geweldig! Als ze er in de toekomst iets over horen kunnen ze gelijk de link leggen met deze ervaring. Dit vergeten ze van hun leven nooit meer! 

Het educatieve programma van André Kuipers en de Spacebuzz is mede mogelijk gemaakt door het Jeugd Educatiefonds. Als Imeldaschool zijn we dan ook erg dankbaar voor de samenwerking met het Jeugd Educatiefonds.