Een Blijdorpse wereldkampioen die nog lang niet uitgelopen is

Patrick Kwist met zijn trainingsgenoten van Rotterdam Atletiek Fotograaf: Frank Zwinkels

Lang niet iedereen zal het weten, maar onze wijk herbergt een meervoudig wereld- en Europees kampioen hardlopen. Patrick Kwist begon pas achter in de dertig fanatiek met hardlopen, en won al snel de ene na de andere prijs. Niet alleen in de Masterscategorie voor lopers boven de 35, maar ook in de categorie voor alle leeftijden. Zo won hij drie keer de Bruggenloop, en was hij meerdere malen beste loper uit de regio Rijnmond tijdens de marathon van Rotterdam. Een gesprek over hardlopen, en waarom dat ook een teamsport is. 

Patrick is van huis uit voetballer: hij groeide op in Bergpolder aan de Schieweg, en zijn vader was jarenlang voorzitter van RVV Blijdorp. Zijn jeugd bracht Patrick dus al voetballend door, en dat was de sport die hij toen het mooiste vond. “Ik heb toen weleens meegetraind met een vriendje dat op hardlopen zat, en merkte wel dat ik er aanleg voor had”, aldus Patrick. “Maar ik bleef tot ik in militaire dienst moest altijd voetballen.”  

Marathon
Zijn hardloopcarrière begon in zijn dertiger jaren, toen hij zich voornam de marathon van Rotterdam een keer te lopen en een trainingsschema uit het AD ging volgen. Dat ging hem een paar edities redelijk goed af, en hij besloot een poging te doen de grens van drie uur te slechten. Hij ging lopen bij de Trimlopers, in Kralingen. Toen hij, inmiddels beter getraind, 3e van Rijnmond werd op de marathon viel hij op in het Rotterdamse hardloopwereldje, en werd hij gescout door Hans Bos van Rotterdam Atletiek (RA), waar hij meteen met de A-selectie mee kon trainen. Dat is de vereniging in Blijdorp waar Patrick nog steeds loopt.

Wereldkampioen
Het trainen bij een vereniging opende een hele nieuwe wereld. Patrick: “Ik leerde ineens veel meer over techniek, mijn houding tijdens het lopen en voeding. En ik ging ineens op de baan lopen. Mijn eerste baanwedstrijd was meteen een Europacupwedstrijd voor RA in Bern.” 

Het trainen bij RA legde Patrick bepaald geen windeieren: in 2015 werd hij in het Franse Lyon wereldkampioen op de halve marathon in de leeftijdscategorie 45+. “Ik was daar toen twee weken, omdat ik ook de 5000 en 10000 meter liep. Ik maakte me eerst enigszins zorgen omdat het zo bloedheet was, maar op een gegeven moment kon ik de knop omzetten, en realiseerde ik me dat ik er voor de wedstrijd was.” Het leverde hem, naast de titel, een huldiging op bij die andere Rotterdamse atletiekvereniging, PAC. 

Rondje Vroesenpark
Voor de goed oplettende wijkbewoner is Patrick geregeld te bewonderen tijdens zijn hardlooprondjes door de wijk. “Ik heb zo mijn vaste rondjes, bijvoorbeeld een Rondje Rotterdam langs de Maasboulevard, en met RA lopen we altijd een rondje warm rond het Vroesenpark.” Hij vindt het jammer dat er op dit moment geen hardloopwedstrijden in de wijk meer zijn. “Misschien zou dat rondje Vroesenpark wel geschikt zijn. En vroeger deed ik altijd mee aan de Ronde van Noord op de Bergselaan, maar die wordt helaas niet meer georganiseerd.” 

Hardlopen als teamsport
Patrick mist de teamsport die voetbal is, totaal niet. “Het heeft niet die reputatie, maar hardlopen is eigenlijk een hele sociale sport. Iedereen helpt elkaar in zo’n hardloopgroep, terwijl mensen er op een vereniging uit kunnen halen wat ze willen. De ene duikt de kantine in, de andere is serieuzer bezig met presteren.” 

Kunnen we tot slot nog een tip voor de beginnende hardloper ontfutselen aan deze meervoudig Europees- en wereldkampioen? “Ga op een hardloopvereniging. Ze helpen je met alles, van je techniek tot je voeding en je trainingsschema. En heb vooral veel plezier.” Dat knopen we in onze oren, en wie weet staan we binnenkort naast Patrick op het podium…