Nieuwe ontmoetingsplek TorenTuin opent haar deuren

Buurtontbijt Fotograaf: Johannes Odé

“Toffe plek, goede koffie en een warme sfeer”, aldus een bewoner die de nieuwe ontmoetingsruimte aan de Lisvijver heeft ontdekt: TorenTuin. Deze nieuwe plek heeft een eenvoudige missie: mensen een handje helpen om te vertragen, ont-moeten én verbinden!

“We dachten al heel lang: deze plek is het delen waard”, vertelt Cynthia Heydari, coördinator bij TorenTuin. “De ruimte stond het grootste gedeelte van de tijd leeg en is voor velen nog een verborgen plekje. Toen dachten we: één en één is twee. Wij geloven dat de wereld een mooiere plek is als mensen zich met elkaar kunnen verbinden en zijn vanuit die visie aan de slag gegaan met het ontwikkelen van TorenTuin. Er is een team van vrijwilligers opgericht, subsidie aangevraagd bij Citylab 010 en een flinke verbouwing op touw gezet. We hopen dat hier langlopende relaties verder worden versterkt en dat tegelijkertijd nieuwe vriendschappen en connecties ontstaan, dwars door alle bubbels heen.” 

Buurtontbijt
Zaterdag 8 juli opende TorenTuin aan Lisplein 1 voor het eerst haar deuren en konden buurtbewoners voor het eerst genieten van de ontmoetingsplek. Van 9.00 tot 11.30 uur werd een Buurtontbijt geserveerd als zorgeloze start van het weekend. Het was een mooie ochtend: ongeveer 40 mensen kwamen langs, tafeltjes werden tegen elkaar aan geschoven en er werd genoten van een stralend zonnetje op het terras. 

Peuteratelier
Naast activiteiten voor iedereen, zoals het Buurtontbijt en LeesTuin, zijn er ook activiteiten voor specifieke doelgroepen. Voor kinderen van vier tot twaalf jaar zijn er bijvoorbeeld workshops en spelmiddagen. Voor de kleintjes in de leeftijd van twee tot vier jaar is er een Peuteratelier. “We komen samen met de peuters en hun ouders om lekker met elkaar te knutselen”, vertelt Wilke, die om de hoek woont en één keer per maand het Peuteratelier coördineert. “Afgelopen keer hebben we een luchtballon versierd en tussendoor eten en drinken we iets met elkaar”, vertelt ze. “Ouders kunnen op hun gemak koffie drinken en met elkaar verbinden terwijl hun peuter zich creatief uitleeft.” 

Bovendien is er een hoekje met mooie kinderkleding, die graag nog een ronde gedragen wordt. Duurzaamheid is belangrijk. Dat zie je terug in deze kleding, maar ook in de eerlijke koffie die gedronken wordt. 

KantoorTuin
Voor de werkenden en studerenden is er KantoorTuin: een dag zorgeloos werken in een rustige ruimte en netwerken tijdens de lunch. “Omdat ik vaak thuis werk en niet een aparte kantoorkamer heb waar ik kan zitten, ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe, inspirerende plekjes”, vertelt Didi uit Blijdorp. “Torentuin is een leuke ontdekking! Het kalmerende geluid van de Lisvijver-fontein laat je tot rust komen. Binnen hangt er een gezellige woonkamersfeer, perfect om te genieten van heerlijke koffie en waar je rustig kan werken aan ruime tafels. Zeker een aanrader!’’

 

Vrijwilligers
Al met al een ontmoetingsplek met een vol programma, waar veel handen voor nodig zijn. In totaal zetten zo’n 40 vrijwilligers zich in om de missie van TorenTuin mogelijk te maken: van barista tot activiteitenbegeleider en van klusser tot bakker. 

Ook Ruth uit Bergpolder werkt als vrijwilliger mee: “Ik vind het een supermooi initiatief om ontmoetingen en verbindingen te maken binnen onze mooie wijk. Verbinding zoeken en het leren van elkaar vind ik belangrijk en maakt naar mijn idee ieder een mooier mens.”

Ook vrijwilliger worden @TorenTuin? Ga naar www.torentuin.com/vrijwilligers.

Activiteitenagenda
Houd op www.torentuin.com de activiteitenagenda in de gaten voor alle activiteiten, zoals workshops, een bootcamp of een lezing!