10 Jaar Blijstroom

Op 26 november jl. vierde energiecoöperatie Blijstroom haar 10-jarig jubileum. Een bijzonder moment voor de eerste Rotterdamse energiecoöperatie die op deze dag ook haar vijfde coöperatieve zonnedak opende aan de Koningsveldestraat. In 2012 startte een stelletje goedgemutste rasoptimisten samen de zon revolutie in Rotterdam. In de eerste jaren werd keihard gewerkt aan een beweging die samen energie oogst op de Rotterdamse daken. In juni 2017 startte het eerste zonnedak van Blijstroom op een gymzaal aan de Noorderhavenkade. Inmiddels heeft Blijstroom vijf zonnedaken en kent de stad in totaal zes energiecoöperaties, verenigd in Energie van Rotterdam. En daar houdt het niet bij op! Stap voor stap bouwt Blijstroom verder aan een energiesysteem met een rol en een stem voor iedere Rotterdammer.

Energieneutraal wonen voor iedereen: een nieuw sociaal model
Een sociaal lidmaatschap is ontwikkeld om zo duurzame energie voor iedereen te financieren.
Daarnaast gaat een deel van de winst van dit vijfde zonnedak naar een wijkfonds. Dit is een spaarpot van de leden van Blijstroom om zo samen te investeren in een nog duurzamere wijk. Bijvoorbeeld maatregelen om energiearmoede te voorkomen. Of mensen te helpen met het isoleren van hun huis. De leden beslissen hierover gezamenlijk.

Blijstroom geeft energie
Met het tienjarig jubileum wil Blijstroom ook energie teruggeven aan de stad. Aan mede Rotterdammers die veel last hebben van de stijgende energieprijzen. “Want” zo zeggen ze “helaas is investeren in duurzame energie niet voor iedere Rotterdammer vanzelfsprekend.” Met de actie ‘Blijstroom geeft energie’ roepen ze de leden en alle andere Rotterdammers die het kunnen missen op hun energiecompensatie die ze in november en december ontvangen te doneren aan de Energiebank Rotterdam.

Met dit initiatief wordt aangesloten bij de inzamelingsactie “Rotterdammers geven Energie” van de Energiebank Rotterdam. Doneren kan heel simpel via de doneerknop op energiebankrotterdam.com/rotterdammers-geven-energie. Overmaken kan ook: op rekeningnummer NL21 TRIO 0338 8152 28, t.n.v. Stichting Samen 010 o.v.v. Rotterdammers geven energie.

Via de Energiebank komen alle donaties terecht bij huishoudens die het hard nodig hebben. Twee derde gaat direct naar de huishoudens via het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Dit fonds kan snel handelen bij financiële noodsituaties. Een derde wordt geïnvesteerd in duurzame energie, zodat we huishoudens ook op de langere termijn kunnen helpen. Via Energie van Rotterdam is Blijstroom betrokken bij de uitwerking hiervan.