Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel

Caroline, Stadsjutter

Zwerfvuil en vooral plastic kom je onderweg helaas veel te vaak tegen. Een plastic fles is zelfs na 5 tot 10 jaar nog langzaam aan het afbrokkelen. Een sixpack houder zelfs nog na 100 jaar! Plastic valt bij dat afbrokkelen in kleine stukjes uit elkaar en komt via dieren in hun maag terecht en daardoor ook in ons eten. Dierenarts Jaap de Boer wilde hier iets aan doen en liet app.helemaalgroen.nl maken en die had direct resultaat.

Caroline Dessing (61) woont in Rotterdam Blijdorp en is sinds anderhalf jaar zelfbenoemd ‘Stadsjutter’. Ze houdt van Rotterdam maar ook haar is het zwerfvuil op straat een doorn in het oog. Daarom gebruikt zij tegenwoordig de app.helemaalgroen tijdens haar wekelijkse jut-tochten.

Hoe het werkt                                                                                                                                   Carolien: “HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Ik activeer de app wanneer ik begin met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige deelnemers (een kleine 10.000) wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.”

In 2022 zijn nu al 120.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

“ Carolien: Rotterdam telt nu 187 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. In de gemeente Berkelland doet meer dan 1% van alle inwoners (467) mee, vorig jaar is daar maar liefst 23.000 km opgeschoond.  Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Doe jij ook mee? ”