Beeld geeft meer inzicht

Kunstwerk gemaakt ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van ESHPM: Erasmus School of Health Policy & Management (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Norbert Vermeer is zowel ontwerper als tekenaar. Het tekenen is de laatste jaren zijn hoofdbezigheid geworden. Hij is opgeleid aan de kunstacademies van Arnhem en Utrecht en woont sinds 1990 in Blijdorp.

Rondzwerven
Norbert is geboren op het eiland Biak in Papoea-Nieuw Guinea. Zijn vader werkte daar voor de inlichtingendienst van de Nederlandse marine, waar hij codes en berichten onderschepte van de Indonesiërs die aanspraak maakten op het eiland. De Verenigde Naties grepen in toen er een oorlog dreigde uit te breken. Russische onderzeeërs lagen al voor de kust en de onderlinge schermutselingen met de Nederlandse marine namen iedere dag toe. Het was tijd voor het gezin Vermeer om het eiland te verlaten en naar Nederland te verhuizen. Norbert was toen net geboren.  

Ze kwamen terecht in Den Helder waar Norbert de eerste twaalf jaar van zijn leven woonde. Toen zijn vader vroeg met pensioen ging verhuisden ze naar Californië. Dit bleek voor een aantal gezinsleden niet de plek te zijn waar ze graag wilden wonen en na een jaar keert het gezin terug naar Nederland. Via Drenthe en Twente, waar Norbert de DEVA- vakschool volgt, komt hij in Arnhem op de kunstacademie. Omdat hij graag magazines wil gaan maken switcht hij van vrije kunst in Arnhem naar grafisch ontwerp in Utrecht, waar hij de laatste jaren van zijn kunstopleiding volgt.

Van ontwerp naar tekenwerk
In Utrecht leert hij zijn vrouw en werkpartner Irma Rademaker kennen. Norbert gaat na zijn studie bij grafisch ontwerpbureaus werken. Hij heeft voor bureaus in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem gewerkt maar besluit in 1997 om zelfstandig te worden om zich zodoende nog meer op het maken van magazines te kunnen gaan richten. Hij werkt freelance voor Sanoma uitgeverij en het Utrechtse bureau Lava. Hij heeft vele magazines op zijn naam staan als in 2010 de magazinemarkt in elkaar stort door de opkomst van sociale media en internet. Norbert moet dan een nieuwe richting in zijn werk gaan vinden. 

Via een contact van zijn vrouw Irma komt Norbert in 2014 in de wereld van het congrestekenen terecht. Op een groot stuk karton tekent hij tijdens een congres op waar over gesproken wordt en maakt hij portretten van de sprekers. Irma loopt rond, maakt notities en tekent af en toe mee. Het uiteindelijke kunstwerk dat daaruit voor komt dient als herinnering aan het congres voor de organisator of als cadeau voor een van de sprekers. Het werk wordt gescand en digitaal verspreid onder deelnemers en bezoekers. 

Inspiratie en inspireren
Via het congrestekenen is hij ook tekenaar bij vergaderingen en overleggen voor gemeentes en bedrijven geworden. Het blijkt dat als mensen, in plaats van een verslag in tekst, ook een verslag in beeld krijgen, ze veel beter inzicht krijgen in hetgeen besproken wordt in de bijeenkomst. De tekeningen helpen om de vaak complexe informatie te verduidelijken. In 2018 komt al dit tekenwerk samen in de nieuwe naam ‘Fijne dag’ 

Naast dit tekenwerk neemt hij deel aan tekencollectieven die bijvoorbeeld ingehuurd worden om portetten te tekenen op feestelijke bijeenkomsten. 

Zelf laat Norbert zich inspireren door verschillende illustratoren, voornamelijk die van kinderboeken. Een aantal namen die tijdens het gesprek vallen zijn Miroslav Sasek, Brecht Evens, Alex Steinweiss, Thé Tjong-Khing en Erik Kriek. 

Wil je meer weten over Norbert en zijn werk kijk dan op:

https://www.youtube.com/user/norbertvermeer1962/videos

fijnedag.pro

https://www.linkedin.com/in/norbertvermeer/