Boekentips

Vanuit haar woonkamer in Blijdorp leest Monique de titels die bij haar boekhandel, Voorheen van Gennep, binnen komen om haar klanten te kunnen adviseren. Met plezier deelt ze haar lievelingen in Blijdorpnieuws.

ABCDeelder – Uit de overvolle magazijnen van Jules – Ari Deelder
‘Waar je niet bij bent gebeurt niet’, was een van de motto’s van Jules Deelder. Langzaam maar zeker vindt zijn dochter Ari haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen. Jules’ lades liggen vol beschreven papiertjes, onbetaalde rekeningen, niet-ontwikkelde foto’s, dreigbrieven, schetsen, eerste en laatste pagina’s van verhalen, sinterklaasgedichten, tapes en vreemde collecties. Het ABCDeelder is een greep uit zijn archief, waarbij de items zijn geordend volgens de letters van het alfabet. De H van Hendrix, de S van Stropdassen, de V van Vader en de Z van Zwart. Ari doet de naam Deelder eer aan, de begeleidende teksten in dit mooi vormgegeven boek zijn scherp en ontroerend. (€ 22,99)

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker – Yotam Ottolenghi
In veel keukens wordt al smaakvol gekookt uit onder andere Plenty en Simpel van Ottolenghi. Op 4 oktober verschijnt er een nieuwe titel van zijn Test Kitchen team. Extra lekker geeft aan met welke ingrediënten je elke (doordeweekse) maaltijd heel makkelijk extra bijzonder kunt maken. Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gegrilde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maakt. Of een tamarinde dressing op gebakken eieren, die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk. Voor allen die al fan zijn, of met dit kookboek op het aanrecht zeker fan gaan worden (€ 26,99, verschijnt 4 oktober).

De NEEhoorn en de Slangzaam – Marc-Uwe Kling
Een nieuw verhaal over De NEEhoorn! Het succesvolle prentenboek over een lieflijke Eenhoorn die vooral vaak NEE zegt Geestig getekend en echt leuke grappen. Deze keer heeft hij ruzie met de WELLES-prinses. Alleen… weten ze allebei niet meer waarover het gaat. Als de KUS-m’n-KONT-hond het allemaal wel even denkt op te lossen, wordt het de NEEhoorn te veel en gaat hij ervandoor. Na een lange wandeling belandt hij in de dichte, donkere jungle waar de Slangzaam zich aan een tak enorm hangt te vervelen. Om eindeloos uit voor te lezen, lachen verzekerd! (€ 15,99)

5 t/m 16 oktober Kinderboekenweek, thema Gi-ga-groen /het  Kinderboekenweekgeschenk (cadeau bij aankopen vanaf € 12,50), is dit jaar geschreven door de makers van de enorm populaire serie De Waanzinnige Boomhut.

Buitenleven – Nina Polak
Iedereen die het Blijdorpnieuws leest, woont in Blijdorp en koos dus voor wonen in de stad. De nieuwste roman van Nina Polak gaat over twee vrouwen die juist kiezen voor een verhuizing naar het platteland. De verandering blijkt op hen beiden een andere uitwerking te hebben en daarmee ook op hun relatie. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle. Dat er plots een etappe van het Pieterpad achter hun tuin langs loopt, helpt ook niet. Geschreven in een krachtige stijl, sterke thema’s: tegenstelling stad/platteland, omgaan met depressie van je partner. Drama, maar er valt ook genoeg te lachen. Scherpe dialogen, onverwachte wendingen. Een lekker boek! (€ 20,99)

Op 9 september is Nina Polak samen met Marja Pruis te gast bij boekhandel van Gennep, 17:30 -18:30 (aanmelden via info@boekhandelvangennep.nl)