Zachtheid tegen stress

Leen Steen

“Stress is de grootste ziekmaker in deze tijd”, zegt Leen Steen. Vijf jaar geleden richtte hij zijn Qigong-school Mu-Long op. Qigong is een Chinese bewegingsleer waarin de oefeningen de energiestromen in het lichaam versterken en daardoor de fysieke en emotionele gezondheid bevorderen. “Door je op zachte bewegingen te concentreren, kun je gemakkelijk je hoofd leeg maken. Zoveel mensen lopen rond met (bijna) burn-outklachten. Qigong helpt hier goed tegen.”

Toen hij last kreeg van hartritmestoornissen, bracht een vriend hem in contact met Qigong. “Ik houd niet van zweverig gedoe, maar dit was anders. Ik werd er heel rustig van en had er veel baat bij”, aldus Leen. Hij ging de opleiding volgen en geeft sinds 2017 zelf les vanuit zijn huis in de Boreelstraat. De Qigong-bewegingen zijn volgens hem gemakkelijk te leren, in een moderne variant. Trainen gebeurt liefst in groepen van maximaal acht leerlingen. “Dan kom je makkelijker in een diepe concentratie; je versterkt elkaars energie.” Hoe dat precies werkt weet hij ook niet. “Ik laat het mysterie het mysterie”, zegt hij lachend. Corona had het voordeel dat hij ook online les is gaan geven aan mensen buiten Rotterdam, maar de meeste leerlingen komen uit de buurt. Leen: “Het helpt tegen stress, slapeloosheid, reumatische aandoeningen, enzovoort. Huisartsen sturen ook patiënten door. Het is zacht, je gaat nooit over je grenzen heen. Het is beter dan medicijnen slikken, maar je moet wel blijven trainen, bij voorkeur dagelijks.”

Leen is naar eigen zeggen broodnuchter. “Ik geloof niks tot ik het zelf voel. Maar Qigong heeft mijn lijf en geest echt veranderd. Je leert naar binnen kijken, schadelijke patronen los te laten en rust en balans te vinden.”