Boekentips

Vanuit haar woonkamer in Blijdorp leest Monique de titels die bij haar boekhandel, Voorheen van Gennep, binnen komen om haar klanten te kunnen adviseren. Met plezier deelt ze haar lievelingen in Blijdorpnieuws.

Onder het luchtspoor – Peter Swanborn

Rotterdamse nostalgie, een heerlijk tijdsbeeld van de jaren ’80! Een onzeker bestaan vol bijstand, woningnood en jeugdwerkeloosheid. Onze stadgenoot Peter Swanborn schreef een roman over jonge kunstenaars, die veelvuldig in de café’s vertoeven en een leegstaand pand kraken. Het vertelplezier is overduidelijk aanwezig, onze stad herkenbaar, in al haar verleidelijke facetten. Het riep bij mij zo nu en dan heimwee op, bijvoorbeeld naar het fenomeen flipperkast: ”Marie gooit een kwartje in de Fireball en laat de trekveer knallen, zodra de bal tussen de flippers heen en weer stuitert, klinkt de kast als een op hol geslagen xylofoon”. Swanborn was al succesvol met poëzie, maar is nu ook glansrijk geslaagd in het schrijven van een roman.

Zeemeermeisje – Jowi Schmitz

Het leven is niet zwart-wit, het is veelkleurig, of ‘modderig’. Zo bekijkt Miki het, de hoofdpersoon uit deze jeugdroman. Ze heeft heel wat te stellen met haar ouders en bovendien ontdekt ze op het dak van hun huis een oude vrouw in een tent, Chris, die daar een geheim leven leidt. En Chris heeft haar nodig, dat is nieuw voor Miki. Ze kiest voor het avontuur, en stapt met Chris en hond Bux op een boot. Een zeevrouw, een zeehond en een zeemeermeisje. Prachtig mooi verhaal, kan gelezen worden vanaf 10 jaar, en al eerder voorgelezen uiteraard. Maar ook fijn voor volwassenen, vooral een leven lang blijven verwonderen, onbevangen, elke dag weer.

Stadswandelingen Rotterdam. Acht keer anders – Gerard Goudriaan

We zijn met z’n allen flink aan het wandelen. Lange-Afstand-Wandelpaden zijn populair, maar bijvoorbeeld ook enkele bescheiden kilometers in de wijk voor of na het (thuis)werk. De maker van deze gids is fanatiek stadswandelaar en deelt met ons acht pareltjes van paden, onderverdeeld in thema’s. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor ‘Groen en waterrijk Noord’, ‘Trendy Rotterdam’ of voor ‘Teksten in de stad’. En dat niet alleen, ook de kwaliteit van de koffie onderweg komt aan bod! Een prachtig en verleidelijk en fris pleidooi: laat je vooral niet intimideren door de hectiek van de grote stad.

Homegrown – Kyra de Vreeze

De ondertitel van dit kookboek luidt ’60 recepten en ideeën voor een lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven’. Tips voor wildplukken, fermenteren en zelf verbouwen. Ja ook in de stad, ook op tweehoog achter! De schrijfster is ook natuurgeneeskundig therapeut en ze geeft helder inzicht in hoe we onze verbondenheid met de natuur kunnen herstellen. Hoe minder te verspillen en meer persoonlijke blije energie te verzamelen. De pure recepten voor zuurdesempizza, tuinbonenspread, vanille granola en frambozen basilicum mousse gaan daar zeker bij helpen. Dus samen met dit boek ook fijn wat kruiden aanschaffen (bv bij Stadskwekerij de Kas) voor in de tuin / op het balkon. Klein beginnen, en voluit genieten van het resultaat!