YMCA Blijdorp

YMCA timmert hard aan de weg in Blijdorp. Sinds de zomer van 2019 hebben ze meerdere events gehost op diverse locaties in onze wijk, onder andere in de parken op de Noorderhavenkade en de Statenweg.  Wie zijn ze, en wat doet de Y(oung) M(en’s) C(hristian) A(ssociation)?

YMCA gaat te werk vanuit, zoals zij zelf zeggen, de rode driehoek Body, Mind en Spirit en biedt kinderen, tieners en jongeren een plek waar ze zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen. Leren samenwerken, respect voor elkaar, talenten ontwikkelen en vooral plezier maken, staan tijdens de activiteiten centraal. Op deze manier probeert YMCA bij de dragen aan een samenleving waarin ruimte en aandacht is voor iedereen, ongeacht cultuur, levensovertuiging of financiële situatie. YMCA probeert op een vernieuwende en eigentijdse manier invulling te geven aan het begrip buurthuis. 

Sociale vaardigheden

Ik raak in gesprek met Rosanne, die coördinator is in de regio Zuidwest Nederland. Jaren geleden raakte zij via een vriend als vrijwilliger betrokken bij de YMCA-zomerkampen. Ongeveer drie 3 jaar geleden ging ze professioneel aan de slag binnen het jeugdwerk, en ging zelf de vele vrijwilligers aansturen. “Wat ik me herinner van de zomerkampen is dat het nogal een verschil was tussen hoe de kinderen aankwamen en hoe ze weer weggingen. Zoveel geleerd en meegemaakt in één week tijd. Wat kinderen daar, maar ook nu in de wijken leren is samenwerken, en respect voor elkaar hebben. Maar ook hoe om te gaan met winnen en verliezen.” 

Wetenschap, natuur en veel frisse lucht

In Blijdorp zijn de kernwoorden natuur, techniek en buiten spelen. Een vaste groep vrijwilligers bedenkt ideeën, regelt promotie, zorgt voor alle benodigdheden en voert op de gekozen dag samen met de kinderen de activiteiten uit. Afgelopen februari was er de ‘Antarctica Dag’ waarbij kinderen iglo’s hebben gebouwd met suikerklontjes, armbandjes konden weven en over Antarctica tekenden.
En in mei staat het volgende event op de rol; dan wordt er in 3 technieklessen een lightbox gemaakt. “In les 1 maakt iedereen een bak, in les 2 worden deze voorzien van de lamp. En de laatste les is bedoeld om de buitenkant te voorzien van je eigen ontwerp, dat doen we met vliegerpapier.” 

Vrijwilligers uit de wijk

Ondanks dat YMCA Blijdorp een flinke groep vrijwilligers heeft die zich inzetten voor onze wijk en kinderen, komen de meeste vrijwilligers zelf niet uit Blijdorp. “Het zou zo leuk zijn als er mensen uit de wijk zijn die zich aanmelden als vrijwilliger”, zegt Rosanne. “Zo kunnen we nog beter aansluiten op wat er in de wijk speelt” 

Ben je enthousiast geworden? Kijk dan op www.rotterdam.ymca.nl en check de facebook www.facebook.com/ymcablijdorp hier worden ook alle activiteiten gedeeld.