Talenten en professionals spelen 10 jaar samen in RCMS

Julien Hervé (midden) deelt tijdens een repetitie zijn ervaring met een jonge klarinettist (links) Fotograaf: Bob Bruyn

Julien Hervé is soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In de zomer van 2013 krijgt hij een ingeving: hoe mooi zou het zijn als jonge talentvolle conservatoriumstudenten ‘klassieke muziek’ zouden kunnen samenspelen met ervaren professionals uit klassieke orkesten. 

Zo werd de Rotterdam Chamber Music Society geboren! Drie, vier keer per jaar organiseert RCMS een klassiek concert met talenten én professionals in de Bergsingelkerk. Op zaterdag 16 december viert RCMS haar 10-jarig bestaan met een bijzonder concert in de Bergsingelkerk.

Kees Kramer, voorzitter van RCMS, licht toe: “Als één van de meest prominente musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest én als conservatoriumdocent zag Julien hoe hij kamermuziekconcerten kon gaan spelen met zijn collega’s samen met toptalent van diverse conservatoria. Want hij zag dat dit toptalent weliswaar fantastisch speelt, maar veelal alleen met medestudenten. Een samenwerking met gelouterde beroepsmusici is van een heel andere orde. Hierin zag Julien een grote meerwaarde.

Julien is altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken om klassieke muziek te presenteren en te spelen, hij bruist van de ideeën, allerlei originele programma’s borrelen in hem op.”

Uitdaging
Julien vult aan: “Ik vind het heel belangrijk dat we klassiek werk programmeren dat interessant én toegankelijk is voor het publiek, maar ook een uitdaging vormt voor jonge talenten. Natuurlijk vraag ik ook mijn collega-musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest om op te treden met hun leerlingen. Wat bijzonder fijn is, is dat violiste Eefje Habraken, collega van het RPhO uit Blijdorp, als violiste meekijkt naar de programma’s en de zwaarte voor de jonge talenten. Iets wat ik als klarinettist natuurlijk goed kan inschatten voor de blazers, doet zij dat voor de strijkers.” 

Akoestiek
Julien: “Voor de concerten van RCMS waren we op zoek naar een fijne locatie in de buurt. De Bergsingelkerk kende ik alleen van de klokkentoren die ik vanuit mijn slaapkamer kon zien. Samen met Evelien Masselink, bestuurslid van RCMS en mijn overbuurvrouw in Liskwartier, ben ik eens in de kerk gaan kijken en toen hadden we gelijk een goed gevoel.”

Kees voegt toe: “Anders dan je misschien zou denken, is het vinden van een geschikte concertlocatie helemaal niet zo makkelijk. Hoe is de akoestiek, de grootte, de bereikbaarheid, en hoe staat het met de faciliteiten voor de musici? In de Bergsingelkerk hebben we in de beheerders Bert en Wil van Namen een gouden duo gevonden, dat precies snapt hoe wij de concertavonden willen laten verlopen: een avond vol topmusici in een laagdrempelige en ongedwongen sfeer. In die ambiance floreert RCMS en kunnen we het publiek fijne ervaringen meegeven. Daarnaast heeft de kerk een prachtige akoestiek.”

Concerten voor iedereen
Evelien vult verder aan: “We wilden concerten organiseren voor iedereen: De concerten zijn altijd gratis, en we vinden het dan ook geweldig om te zien dat zo veel buurtbewoners ongedwongen langskomen voor het concert in de Bergsingelkerk en een drankje en praatje achteraf. Naast mooie muziek op hoog niveau uitgevoerd, is er ook tijd voor het ontmoeten van musici in de pauze en na afloop, en dat geeft de sfeer die wij voor ogen hadden.” 

Aanbeveling
Julien: “De afgelopen 10 jaar hebben ruim 150 musici deelgenomen aan RCMS, waaronder een honderdtal jonge talenten. Voor ons 10-jarig jubileum op 16 december keren enkele van onze allereerste jonge talenten terug.”

Kees: “Een mooi voorbeeld van iemand die we een paar jaar terug bij RCMS mochten verwelkomen is violiste Hawijch Elders, die hard aan de weg timmert en op de beste podia van Nederland speelt. 

RCMS draagt bij aan speelcultuur, repertoirekennis en netwerkuitbreiding van de jonge musici. We streven er steeds naar dat het een aanbeveling is dat je als student al eens werd uitgenodigd te spelen bij RCMS.”

Brandenburgse concerten Bach
Julien: “Voor ons jubileum bieden wij een uitzonderlijk concert met alle Brandenburgse concerten van Bach, een feestelijke cyclus waarin beurtelings bepaalde musici in het zonnetje worden gezet. Dit werk is voor musici een soort heilige graal. 

Maar alle zes achter elkaar is voor de vingers en de oren wat veel, dus we spelen er drie, nrs. I, III en II, om 18.00 uur, en dan om 20.15 uur nrs. VI, V en IV. Het publiek uit het Liskwartier krijgt dus eigenlijk twee concerten op 16 december, met tussendoor de mogelijkheid om eigen meegebrachte picknick te nuttigen in de feestelijke pauze.” 

Kees: Bezoekers zullen meteen horen waarom Bach een van de grootste componisten ooit is. Je vindt er alles in wat je zoekt: van serene muziek tot enorm virtuoze solostukken, zoals de klavecimbelsolo in het 5e Concert. We zien ernaar uit om iedereen op zaterdag 16 december te begroeten.”