Gezellig een drankje doen enquizzen 

foto Johannes Odé

In het Verenigd Koninkrijk is de pubquiz al sinds de jaren 70 een diepgeworteld begrip in de Britse cultuur. Het doel van de pubquiz was om op rustigere avonden mensen de pub in te krijgen. 

In Bergpolder kunnen quizliefhebbers ook in twee cafés terecht. Café Bergpolder en Café De Komedie, op een steenworp afstand van elkaar gevestigd, zijn twee kroegen die maandelijks een pubquiz organiseren. Wat houdt een pubquiz precies in?

Het concept van een pubquiz is als volgt: teams van deelnemers verzamelen zich om hun kennis te testen over een scala aan onderwerpen, variërend van algemene kennis tot bijvoorbeeld muziek, geschiedenis, sport en popcultuur. De pubquiz wordt gepresenteerd door een quizmaster die de vragen hardop voorleest en één keer herhaalt. Het doel is om zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden en de meeste punten te scoren. De drie beste teams worden beloond met prijzen. Een pubquiz bestaat vaak uit zes of zeven rondes. Naast rondes met open vragen zijn er bijvoorbeeld ook een muziekronde en een plaatjesronde. 

Pittige vragen 
Elke laatste dinsdag van de maand organiseert Café De Komedie aan de Schieweg een pubquiz met Dick als quizmaster. “Ik doe dit nu vier jaar op verschillende locaties”, vertelt hij voordat de quiz van start gaat. “Ik ben altijd al gek geweest van tv-quizzen, zoals De Slimste Mens of Met Het Mes op Tafel.”

Als verslaggever besluit ik ook om mee te doen aan de quiz. Ik vraag mijn goede vriend Max, ook een pubquizgroentje, om zich bij mij aan te sluiten. Twee beginners in één team; wat kan er misgaan? 

De Komedie is compact, bijna elk plekje is bezet, maar gelukkig passen we nog op het hoekje aan het uiteinde van de bar. De eerste ronde bestaat uit vragen rond het thema actualiteit. Het duurt niet lang voordat de zweetdruppels zich verzamelen op onze voorhoofden. “Waar zijn we aan begonnen?”, fluister ik in de richting van mijn teamgenoot. “Wie bedenkt deze vragen?”, antwoordt hij met enige wanhoop in zijn stem. Ik wijs Dick als het meesterbrein aan. “Hoe noemt men het uiteinde van een veter?”, galmt er uit de microfoon. We kijken elkaar radeloos aan.

Het is tijd voor de eerste pauze. In totaal doen er negen teams mee. De pubquiz trekt een gevarieerd publiek aan dat bestaat uit zowel twintigers, dertigers, veertigers en enkele teams met vijftigers. De dame naast mij speelt elke maand mee met vrienden. “De moeilijkheidsgraad verschilt per keer, dus je weet nooit wat je te wachten staat”, vertelt ze uit ervaring. 

Een creatieve quizmaster 
“Hoe bedenk je deze vragen?”, vraag ik aan Dick. “Op willekeurige momenten of als ik iets interessants tegenkom. Vandaar dat ik altijd een notitieblokje bij me heb. De vragen in de nieuwsronde bedenk ik op de dag zelf”, aldus de quizmaster. Ook heeft Dick een ronde speciaal gewijd aan nieuws uit Rotterdam.