Super verse bloemen voor de beste prijs

Margit en Ronald in hun bloemen kiosk. Foto: Jacqueline de Vries

Wie kent ze niet? De goedlachse Margit en Ronald van ‘Bloemenshop Ronald de Ridder’ zijn altijd in voor een praatje! Samen runnen ze de bloemenshop op het Bentinckplein. De bloemen zien er zo aantrekkelijk uit dat je er bijna niet voorbij kan lopen zonder een bosje te kopen. Achter de schermen er is meer werk aan de winkel dan menigeen ziet: inkopen, bloemstukken maken, boeketten bezorgen, voorraad op peil houden en vergeet de kerstbomen met kerst niet. 

De kwaliteit staat op één
“Het valt me op dat we tegenwoordig, naast de mensen uit Blijdorp, ook veel klanten van buiten de wijk hebben. Die komen hierheen vanwege de goede kwaliteit van onze bloemen,” zegt Margit met enige trots. “Ronald koopt zijn bloemen direct op de veiling in Naaldwijk. Dat doet hij samen met 5 collega-bloemenwinkels via één inkoper en samen gelden ze zo voor de veiling als één klant.” “Dat doen we al jaren en het loopt gesmeerd”, vertelt Ronald. ”Losse bloemisten kunnen dat niet, die kopen hun bloemen bij de groothandel. Bosje van dit, bosje van dat en dan weet je niet wat je in huis haalt. Wij gaan voor de beste kwaliteit van onze bloemen en de uitdaging is om dat voor een goede prijs te doen.” Op mijn nieuwsgierige vraag hoe het op de bloemenveiling in zijn werk gaat, vertelt Ronald: ”Op de veiling verzamelen zogenaamde uitdelers alles wat iemand gekocht heeft en zetten dat voor je klaar op karretjes.” Deentjes noemt Ronald de Deense karren. “Tegenwoordig duurt het nogal lang voordat alles klaar staat, want ook de veiling heeft last van te weinig personeel.”

Betrokken bij de vaste klanten 
“We hebben nogal wat vaste klanten die regelmatig bloemen bij ons bestellen”, vertelt Margit verder. “Vooral de scholen hier uit de buurt hebben voor iedere gelegenheid een bloemetje nodig: nieuwe medewerkers of een zieke collega, secretaresse dag, diploma-uitreikingen, opendagen en een vrolijk boeketje voor op het kantoor van de directeur. Aan het eind van dit schooljaar heb ik eindeloos veel corsages gemaakt, een priegelwerkje. Ook aan het begin van het nieuwe schooljaar is het weer druk.” Ronald vult aan: ”We maken ook bloemstukken voor begrafenissen waarbij de wens van de klant voorop staat. We werken niet met zo’n boek met vaste boeketen, prijzen en maten, zoals anderen soms wel doen.” 

Margit: ”Met sommige vaste klanten hebben we echt een goede band opgebouwd en raken we betrokken bij elkaar. Bijvoorbeeld met de klant waar we iedere bezorging voor een groot hek staan, daar bellen we aan en dan kunnen we pas afleveren. Afgelopen vakantie hebben we onze vrachtwagen achter dat hek van deze klant mogen parkeren, zodat de wagen veilig stond.”

Populaire plukboeketten 
“Opvallend is dat ook bloemen trends kennen. Vroeger verkochten we bijna alleen maar bossen bloemen van één soort en maakten we op verzoek een boeket. Tegenwoordig zijn het vooral boeketten die de deur uit gaan en 90% daarvan zijn plukboeketten. Met Valentijn zijn natuurlijk de lossen rozen populair, die zijn tegen die tijd onfatsoenlijk duur. Dit jaar zeker, want de helft van de kassen bleef leeg vanwege de hoge energiekosten. Zelf bezorgen we alleen in de regio Rotterdam. Daarbuiten adviseren we mensen om via internet een bloemist op te zoeken in de buurt van waar je een boeket wil laten bezorgen, zo stimuleren we de lokale handel.”

Over Ronald en Margit 
“We zijn allebei geboren en getogen Blijdorpers en willen hier ook nooit weg. Toen ik klein was,” herinnert Margit zich, “waren er amper kinderen in de wijk. Pas straten verderop vond ik een vriendinnetje om mee te spelen. Nu is het heel kinderrijk.” Ronald is het bloemen vak ingerold in een bloemenstal op het Binnenwegplein. “Maar”, zo benadrukt hij, “als kind liep ik al met mijn moeder op de markt vol bewondering te kijken naar de bloemen en planten kramen. En handel boeit me. Dat iets op de markt bijvoorbeeld eerst twintig euro kost en dan voor tien weggaat. En dat de verkopende partij daar dan nog steeds mee uitkomt.” 

“De eerste jaren hebben we het bedrijf samen gerund en dat doen nu weer. Maar we redden het niet langer om zeven dagen per week zo hard te werken. Sinds juni zijn we dan ook maandag en dinsdag dicht. Gelukkig hebben onze klanten daar begrip voor en accepteren ze onze vrije dagen. Maar ook dan zijn we nog bezig met bijvoorbeeld kaartjes printen voor de bestellingen van morgen en die bestellingen alvast klaarzetten. We zijn dan ook nog steeds op zoek naar een parttimer voor 20 uur. Wie weet heeft iemand die dit leest interesse?” hopen ze beiden.