Lokale en duurzame bowls, direct van de boer

Heerlijk eten bij The Harvest Rotterdam

De groente op je bord stond gisteren nog op het veld en het vlees komt van dieren dicht uit de buurt. De filosofie van restaurant The Harvest in de Proveniersstraat is: lekker, gezond, duurzaam en direct van de boer. Het restaurant werkt alleen met lokale seizoenproducten. 

Wessel van Winden, de eigenaar van de Harvest, gaat uit van het principe dat de keuzes die we nu maken bepalend zijn voor de toekomst. Hij liet zich inspireren door het Romeinse teken Jera, dat staat voor beloning van de juiste acties. “Het eten moet lekker en gezond zijn”, zegt Wessel. “We kopen onze producten bij boeren uit de buurt en betalen hen daarvoor een eerlijke prijs. Onze medewerkers maken daar heerlijke gerechtjes van, waaruit onze gasten weer hun keuze maken om hun eigen bowls mee samen te stellen. Bij goed weer zit het terras hier voor de deur vol en als het regent laten mensen hun eten thuisbezorgen”, vertelt Wessel van Winden verder. “In beide gevallen stel je op dezelfde manier je eigen Harvest Bowl samen. Daardoor heb ik een constante productie en is de omloopsnelheid zo goed als gelijk. Ik kook dus iedere dag ongeveer evenveel en hoef eigenlijk geen eten weg te gooien, want verspilling tegengaan is ook een van mijn uitgangspunten. Verder doen we alles zo veel mogelijk zelf: van inkopen bij de boer tot uitserveren in het restaurant of thuisbezorgen. We nemen de verantwoordelijkheid voor het hele proces.”

Het verhaal van The Harvest 
Als basisschoolkind had Wessel moestuintjes en was hij al diep onder de indruk van het feit dat uit één simpel zaadje kilo’s eten groeide. Hij plukte tomaten bij zijn familie in Nootdorp. Voor the Harvest combineert hij de liefde voor groenten van zijn familie aan vaders kant met de Bourgondische inslag van zijn moeders familie.

“Mijn eerste ervaring als ondernemer deed ik op met een mobiele smoothiebar op festivals”, vertelt hij verder over de start van zijn loopbaan. “In 2017 ben ik gestart met een cateringbedrijf op het westelijk handelsterrein. Daar leerde ik koken voor grote groepen. Al snel kreeg ik behoefte aan een vaste plek, met vaste gasten en aan de mogelijkheid om een naam te kunnen opbouwen.” In 2018 opende The Harvest in Rotterdam de deuren van een eerste restaurant en daarna een tweede vestiging in Delft. Bij The Harvest werken nu vijftig mensen: dertig in Rotterdam en twintig in Delft. Al het eten wordt bereid in Rotterdam. Om drie uur gaat er iemand met het klaargemaakt eten naar Delft. Zo is gegarandeerd dat de kwaliteit in Delft en Rotterdam hetzelfde is. Maar daar blijft het niet bij. The Harvest heeft de ambitie om de lokale en duurzame bowls direct van de boer bij zoveel mogelijk liefhebbers door heel Nederland te brengen. Dus ambitieuze mensen die mee willen werken aan of willen investeren in de uitbreiding van The Harvest in de richting Den Haag, Leiden, Dordrecht en verder zijn welkom.

Gezond in Blijdorp
“Heel veel mensen uit Blijdorp hebben de weg naar The Harvest gevonden, dat is fijn,” lacht Wessel van Winden. “Zeker in de coronatijd, toen alle horeca dicht moest, hebben de mensen uit Blijdorp ons echt gered. We zijn van de ene op de andere dag overgestapt: op een zondag moest ineens alles dicht en op maandag zijn we toen direct begonnen met thuisbezorgen.”

In Rotterdam Noord staat een mooie keten van gezond eten waar The Harvest naadloos in past: de veganistische trein van Restaurant Gare du Nord, de vegetarische en biologische maaltijden van Spirit, Jack Bean voor een snelle verantwoorde 100% plantaardig hap, de vestigingen van Rechtstreex als leverancier van producten die niet verder dan 50 kilometer buiten Rotterdam worden geproduceerd en de Oogstmarkt waar je nog directer van een boer je eten kan kopen, die daar zelf op de markt staat. Zeker van belang in een tijd waarin het boerenbedrijf onder druk staat en lekker en gezond eten niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar is. 

Voor meer informatie over The Harvest: wessel@theharvest.nl

Voor een bezoek aan The Harvest:

Rotterdam, Proveniersstraat 36a
010 261 3414

Delft, Binnenwatersloot 3
015 202 4563