Op zaterdagen komen hier wel 500 tot 600 mensen

Peter Schmitt en zijn zonen. Foto: Jaco Berveling

De leukste kringloopwinkel van Nederland staat gewoon in … Blijdorp. Jong en oud, arm en rijk, Rotterdammers en de rest van Nederland, ze weten de winkel allemaal te vinden.

Een Kettler hometrainer voor € 75,-, een joekel van een antieke notariskast voor € 600,-, een gloednieuwe strijkplank (nog in het plastic) voor € 10,-, een schitterende bruidsjurk voor € 95,-, een paar perfecte knalrode pumps voor € 10,- en ontelbare hoeveelheden cd’s, LP’s en dvd’s voor een prikkie. Je komt ogen tekort in de kringloopwinkel van Peter Schmitt, zijn vrouw Denise en zijn zonen Tom en Peter Jan.

De kringloopwinkel van Peter Schmitt zit inmiddels alweer tien jaar aan de Gordelweg aan de rand van Blijdorp. Het pand zit een beetje verstopt, maar is toch goed herkenbaar aan de reclameborden en de levensgrote Romeinse soldaat voor de deur. Wie eenmaal is binnengestapt staat niet zomaar weer buiten. Het aanbod is enorm en er is regelmatig wat nieuws te vinden.

Inboedels ophalen
Peter en zijn twee zonen zijn dan ook iedere dag op pad om inboedels op te halen. Peter runt al 43 jaar een kringloopwinkel met een ophaal- en opruimservice van inboedels. Voor hij in Blijdorp neerstreek had hij een zaak in Crooswijk. De winkel in Blijdorp is verrassend groot. Peter: “Het pand is 1260 m², waarvan we 1000 m² voor de winkel gebruiken, de rest is opslag.”

De familie Schmitt is iedere dag op pad. “We hebben het heel druk door de vergrijzing. Er overlijden veel mensen en veel ouderen verhuizen naar de verzorging of gaan kleiner wonen. Na de verhuizing ruimen we de boel op en maken we de woning weer klaar voor verhuur of verkoop. We dichten gaten in de muren, halen de vloerbedekking eruit en als er flink gerookt is, hebben we middeltjes om aanslag te lijf te gaan.”

In de winkel kun je werkelijk alles vinden, behalve bedden en bankstellen. “Dat hebben we hier niet. We nemen ze wel mee en geven ze dan een tweede leven. Er gaat niets naar de stort. Het enige wat we weggooien uit een woning is de vloerbedekking”, vertelt Peter. Wie in de winkel rondloopt wordt regelmatig verrast. “Mensen willen avontuurlijk winkelen. Curiositeiten, antiek, we zetten alles door elkaar.”

Heel wat mensen weten de weg naar de winkel te vinden. “Op zaterdagen komen hier wel 500 tot 600 mensen langs. Je hebt van die kringloop-mensen, die lopen alles af. We hebben ze hier zelfs uit Friesland en Groningen. Die zeggen dan ‘dit is de leukste kringloop die we kennen’. Dat komt omdat we geen handelaren bellen die vervolgens de mooiste spullen eruit vissen. Hier kan iedereen een leuk item vinden.” Bovendien zorgen Peter en zijn zonen dat het allemaal betaalbaar blijft. “Als we een prijs op internet opzoeken, wat we overigens niet zo vaak doen, dan gaan we er 40% onder zitten.”

Bijzondere vondsten
De familie Schmitt komt overal en doet zo nu en dan bijzondere vondsten. “We zijn bij de erven van Van Nelle geweest. Daar vonden we op zolder de originele tekeningen van de Van Nelle-fabriek, van de meubels, maar ook van de koffie- en theeverpakkingen en originele aquarellen van de pudding-pakjes. Die hebben we nog en willen we ooit gaan veilen. En twee jaar geleden hebben we het huis gedaan van de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. We werden door zijn zoon gebeld. We hebben heel veel foto’s en fotoalbums gevonden, zijn toques en de kist die hij gebruikte voor zijn reis naar New York met zijn naam erop. Een deel van die spullen hebben we weggegeven aan sportscholen. Daar zijn ze opgehangen.”

Wat goed loopt
Of het nu economisch goed of slecht gaat, de winkel heeft nooit over belangstelling te klagen. Wel zorgen sommige groepen voor extra toeloop. Tom vult zijn vader aan: “We zien hier elk jaar een nieuwe lading studenten die hun kamer willen inrichten. En ook wel expats die tijdelijk in Nederland komen wonen. En nu zorgen we er ook voor dat gevluchte Oekraïners aan spullen kunnen komen, zoals een goed bed of een kledingkast.” 

Er zijn zeker ook trends. Peter: “Het is zonde om te zeggen, maar antiek, dat loopt niet. Wel is er veel vraag naar design-spullen uit de vijftiger en zestiger jaren. Oranje en gifgroen. Daarnaast LP’s. We hebben van alle kringloopwinkels in Nederland misschien wel de grootste collectie LP’s. En dan geen schlagers, maar goede jazz en rock.”

 

Kringloopwinkel Rotterdam, Gordelweg 243, geopend ma. t/m za. van 10:00 tot 17:00, website: www.kringloopwinkelrotterdam.nl, ook te vinden op Facebook en Instagram. Tip: zelf spullen brengen mag, maar de spullen moeten schoon en heel zijn.