Prinsekerk, een dorpskerk in de stad

In de coronatijd luiden elke woensdagavond de kerkklokken, ook de kerken in onze wijk doen mee. De Prinsekerk in de Schepensstraat is één van die kerken. Die kerk profileert zich als een dorpskerk midden in de stad en herbergt twee heel verschillende groepen kerkgangers: de oorspronkelijke Hervormde Kerk en het Noorderlicht. Beiden zijn onderdeel van de Protestante Kerk Nederland (PKN). 

Het Noorderlicht van dominee Niels de Jong is een levendige gemeenschap van jonge mensen. In een tijd waarin kerken leeglopen, vormt het Noorderlicht een bruisende uitzondering. Het is Niels de Jong gelukt om jonge mensen zonder kerkelijke achtergrond op zondag in de kerk bij elkaar te brengen. Iedereen is er welkom, het zijn vooral eigentijdse jonge mensen die aanvoelen dat er meer is dan hard werken, geld verdienen, sociaal ‘druk-druk-druk’ zijn en consumeren. 

De oorspronkelijke ‘bewoners’ van de hervormde kerk waren zo vriendelijk om het tijdstip van hun zondagsdienst te verschuiven naar een vroeger tijdstip zodat beide groepen achter elkaar gebruik kunnen maken van het gebouw om er te kunnen ‘kerken’ op zondag. Dominee Iets Buijser is hun predikant. Deze groep is vergrijsd en wat gekrompen, maar onverminderd actief met zangkoren, gespreksgroepen, trainingen, open kerk, open kapel, creatieve activiteiten en hun fameuze appelmarkten. 

De kerk is gebouwd in 1933 door architecten J.C. Meischke en P. Schmid en is een gemeentelijk monument. Het complex is opgebouwd rondom een binnenhof en bestaat uit een kerkzaal, een kapel, enkele lokalen en een kosterswoning. De kerk heeft bijzondere historische meubelstukken met rococo houtsnijwerk overgenomen uit de in 1933 gesloopte Oosterkerk, die het bekijken waard zijn. Het orgel heeft een oude orgelkas uit 1723 en bij de bouw is het orgel uitgebreid. De zalen en de kerk kunnen gehuurd worden voor bijeenkomsten en worden ook gebruikt voor concerten. www.prinsekerk.nl

Jacqueline de Vries