Potjes & Deksels! De afvalvrije kruidenier op wielen

Potjes en Deksels bij Stadskwekerij de Kas / Foto Agnes Wijers

Anne en Tessa zijn, als dit verhaal echt vorm krijgt, al langer bezig met plantaardig en bewust leven. Als Anne in 2019 van de broer van Tessa het boek Het Zero Waste Project van Nicky en Jessie Kroon als kerstcadeau krijgt, weten ze het zeker. Ze willen afvalvrij leven niet alleen voor hun eigen huishouden verder doorzetten, maar ook voor veel meer mensen bereikbaar maken. 

Anne: “Als je bedenkt dat de hoeveelheid afval die per persoon in Nederland per jaar per persoon wordt geproduceerd rond de 490 kg ligt. En dat de productie van plastic tussen 1950 en 2015 van 2,3 miljoen ton naar 448 miljoen ton steeg. Dan kan je niet anders denken dan dat we hier met zijn allen verandering in moeten brengen. Dus bedachten we het concept om met een afvalvrije SRV-bus mensen in Rotterdam en omgeving de mogelijkheid te geven om hun boodschappen verpakkingsvrij te doen.”

Ruim een jaar rijden ze nu met de bus rond. Anne: “Een verantwoorde derdehands bus, die ook nog eens op bio-CNG rijdt, wat toch zo’n 90% CO2 uitstoot bespaart ten opzichte van benzine. Ziet er goed uit, hè. Dat heeft Tessa vooral gedaan!” In het begin reden ze vaste routes op basis van de vraag van consumenten. Nu is dat minder en staan ze op steeds meer vaste locaties. Tessa: “Zoals op de oogstmarkt en binnenkort ook op het Deliplein. En hier bij Stadskwekerij de Kas tegelijk met Rechtstreeks. Deze locatie moet nog wat meer bekendheid krijgen, maar wij denken dat de wijk wel potentie heeft om ons concept te omarmen.” 

De ondernemende dames hebben nog veel meer plannen en zijn net een groothandel begonnen. Zo kunnen ook bedrijven hun medewerkers gezond laten eten, of laten shoppen voor mooie producten thuis. Winkels kunnen voor hun bulk inkopen hier terecht. Of wat te denken van een afvalvrij relatiegeschenk, bijvoorbeeld een mooie pot noten als kerstpakket. 

De keuze, zowel in de bus als bij de groothandel is enorm. Van noten tot bonen en bloem, maar ook koffie, thee rijst, kruiden en een range van verantwoorde verzorgingsproducten. 

Als het maar afvalvrij en biologisch is! Tessa: “De Krush granola is gemaakt van gered voedsel. Eten dat niet mooi genoeg is om in de winkel te komen. Het is toch te gek voor woorden om goed eten om die reden niet op te eten. Dat er iemand is die daar mee aan de slag gaat, dat vinden we belangrijk.”

Potjes & Deksels staat iedere woensdag van 15.30 tot 19.30 bij Stadkwekerij de Kas. Voor andere locaties en meer informatie www.potjesendeksels.nl