Oase van 1000 plantjes in stoep bij Insulindeplein

Duizend plantjes gepoot in de Insulindestraat / foto Frank Zwinkels

Tijdens hete zomerdagen en hittegolven merken we het allemaal: op straat kun je vanwege de hitte bijna niet lopen. Zeker in straten met weinig groen is het veel heter dan in straten met veel groen van bomen, perken en geveltuinen. Stenen en tegels houden de warmte vast, het groen geeft juist enige verkoeling.

Bewoners van Het Spoorpunt in de Insulindestraat bij het Insulindeplein weten er alles van. De felle zon staat de hele dag ongenadig vol op hun woningen te schijnen. Er is geen directe schaduw in de omgeving te vinden. 

Twee jaar geleden hebben de bewoners een groot deel van hun stoep voor de deur vergroend met drie groenvakken. Dat heeft zeker op de stoep voor enige verlichting van de warmte gezorgd. Ook zorgen de plantvakken er bij overvloedige regenval voor dat het water makkelijker weg kan vloeien.

Diezelfde bewoners hebben vorig jaar een bewonersinitiatief ingediend om ook de hele brede stoep, van 9 meter breed en 60 meter lang, aan de overkant van hun woningen te vergroenen. “In onze straat is bij het plein een erg brede stoep. Deze vinden veel bewoners erg ‘kaal’ ogen en we zouden graag meer groen toevoegen. De vergroening is goed voor het milieu en het ziet er ook gezelliger uit”, aldus een bewoonster van Het Spoorpunt bij de aanvraag.

Begin mei jl. heeft de gemeente drie grote groenvakken in de stoep aangelegd. Liefst 1000 plantjes zijn in de vakken gepoot, een heel gevarieerd palet aan ‘bloeiers’, zoals lavendel, zonnehoed, dropplant, phlomis, geranium en sedum. Deze planten zijn ook goed voor bijen en vlinders. De lange grijze stenen stoep is veranderd in een prachtige groene koele oase.