Nieuwe verlichting langs het Vroesenpark

Misschien zag u ze al aan het werk, de mannen van Stedin en Citytec namens de Gemeente Rotterdam. De tijdelijke verlichting van het fietspad langs het Vroesenpark en de Vroesenlaan is vervangen door permanente ledverlichting.

“Vorig jaar hadden we wat klachten.”, zegt Henk Rehorst van de gemeente Rotterdam, “Ongelukjes, vallende takken.. Die klachten bereikten ook onze burgemeester. Eigenlijk plaatsen we geen verlichting op plekken waar verder geen controle is, omdat je dan juist mensen aantrekt die daar niet horen. Toch heeft Stadsbeheer in dit geval geconcludeerd dat het hier zinvol is, ook omdat het fietspad steeds meer wordt gebruikt.”

De gekozen verlichting is aangepast op het grote vervangingsplan van Rotterdam, om alle verlichting led te maken. Dit gebeurt versneld in 6 jaar. Henk: “Blijdorp is nog niet als eerste aan de beurt, maar we plaatsen nu natuurlijk geen oude straatlantaarns meer. Met deze ledverlichting wordt het energiegebruik drastisch teruggebracht en de lampen gaan zo’n 15 jaar mee, dus er is minder onderhoud nodig. Maar vooral belangrijk is dat deze lantaarns gericht wit licht stralen op de plek waar dat nodig is, straat of stoep. Wit licht vergroot gezichtsherkenning en is dus veiliger.” Ook de tijdelijke verlichting van het fietspad langs het Vroesenpark op weg naar de tennisbaan wordt vervangen. Henk: ‘De termijn is nog onbekend, maar er is daar ooit gewoon een stuk niet meegenomen. Stedin heeft nog wat tijd nodig om de aansluiting goed voor te bereiden en de gemeente moet nog enkele procedures doorlopen. Maar is dat rond, dan plaatsen we direct.”