De geheime tuin

In augustus 2019 opende Peggy Mulder haar eigen kinderboekenwinkel ‘De geheime tuin’. De kleurrijke winkel aan de Stadhoudersweg bevat een schat aan kinderboeken voor kinderen van 0 tot 16 jaar. Haar assortiment, daar kan zij kort over zijn: “Ik ben een omnivoor als het gaat om kinderboeken. Er staat dus voor iedereen wel wat, maar wel alleen boeken waar ik 100 % achter sta.”

Het pand heeft een zachtgroene gevel en, eerlijk is eerlijk, een van de mooist ingerichte etalage van het moment. Er pronkt een enorm poppenhuis ingericht met smaakvolle meubels, miniatuurplantjes, zachte vloerkleedjes, en ingenieus geknutselde kinderboeken. Werkelijk een lust voor het oog. “Ja mooi he! Heb ik niet zelf gedaan, hoor. Een moeder van de Blijberg, uit de Agniesebuurt heeft het bedrijf MikoDesign. Zij maakt miniatuur interieurs voor bedrijven, maar nu ook voor mij. Echt lief.”

Meer mensen uit de buurt dragen de winkel een warm hart toe. Alle groepen van de Dominicusschool zijn komen kijken, en dan leest Peggy de kinderen voor. “Dat niet alle klassen boeken kopen, maakt mij niet uit. Ik wil vooral dat mijn winkel een plek is om te snuffelen, elkaar te ontmoeten en te genieten van al die mooie boeken. Zo was er een stel kleuters die tijdens een bezoek het verschil wilde weten tussen een boekenwinkel en een bibliotheek. We spraken over het verschil tussen lenen en eigendom, welke boeken je vaker wilt lezen en welke maar één keer. Het was een topmiddag.” 

Een bijzondere recensent

Hoewel er nog dagelijks voorbijgangers de winkel voor het eerst ontdekken, zijn er inmiddels steeds meer vaste klanten. Zo ook een buurjongetje, die met enorme regelmaat met Peggy door het hele assortiment struint. Een echte lezer, zoals Peggy als kind ook was, die in geuren en kleuren kan vertellen welke boeken hij mooi vindt. “Ik hoorde hem praten en besloot hem te vragen of hij samen met mij de leesexemplaren die ik binnen krijg, wilde beoordelen. Alsof ik heb een schatkist vol goud gaf! Nu leest hij regelmatig de nieuw uitgekomen boeken en komt hij mij vertellen wat voor een boek het is.”

Belang van het boek

Peggy probeert het assortiment zo breed mogelijk te maken. “Lezen en verhalen, zijn zo belangrijk! Je kent vast de discussie van nu wel, dat laaggeletterden minder weerbaar zijn. Dat is zeker waar. Maar nog belangrijker van lezen vind ik dat boeken empathie brengen. Door te lezen over een ander en door de ogen van anderen te kijken, krijg je letterlijk een ander perspectief. ‘

Zelf heeft Jane Austen haar als jongvolwassene gegrepen. Door de scherpe blik van Austin zag Peggy een nog onbekende wereld. “Dat heeft mij doen besluiten Engels te gaan studeren. Ik wilde mijn liefde voor lezen overdragen in de klas, maar tijdens een stage merkte ik dat dat niet mijn manier is. Ik stopte mijn studie en ben toen bij de Slegte gaan werken. Daar ontmoette ik mijn twee grote liefdes: mijn huidige man en kinderboeken.”

“Na jaren in verschillende boekwinkels te hebben gewerkt, zag ik dit mooie pand leeg staan. Met de volledige steun van mijn gezin en mijn ouders heb ik de sprong in het diepe gewaagd. Ik vind het heerlijk. Ik word al vaak op straat door kinderen herkent als ‘de mevrouw van de boeken’, en regelmatig loopt er een zwaaiende kleuter voorbij.”

De toekomst

“Ik ben nog niet zo lang open en ben dus nog op zoek wat ik nog meer in de winkel wil hebben. Ik lees regelmatig voor, als er groepen kinderen komen, en ook ben ik blij met jou, Sonja en je Atelier op wielen dat elke tweede woensdag van de maand voor de deur staat. De tekeningen die kinderen naar aanleiding van een mooi verhaal maken zijn prachtig. Wel weet ik dat Blijdorp de perfecte wijk is voor een kinderboekenwinkel. Er zijn veel scholen in de buurt, veel creatieve mensen en veel kinderen. Boeken voor volwassenen kun je bij mij ook gewoon bestellen, op te halen als de bestelling binnen is, dus wees welkom. Ik woon hier ruim 20 jaar, en ik heb mij altijd afgevraagd waarom er geen echte boekhandel is. Ik hoop van harte dat ik hier een mooie buurtwinkel van kan maken.” 

En meer!

De kinderboekwinkel van Peggy verkoopt ook mooie wenskaarten en bijzonder speelgoed, zoals originele en verantwoorde knutselpakketten van Pakje Plezier. In het achterste gedeelte van de winkel staat met liefde verzamelde brocante en hangen bijzondere klokken. Deze klokken zijn volledige gerestaureerd, bijzonder en altijd werkend omdat ze worden onderhouden door onze klokkenmaker Jan Mulder. De klokkenmaker kan ook uw eigen klok repareren en opknappen. 

De openingstijden zijn: 
Dinsdag t/m vrijdag: 09.00-17.30
Zaterdag: 09.30-17.00