Gesprek met een Blijdorper

Eslin van Zessen

Onderweg naar Sportpark Blijdorp voor mijn kickboks les raak ik in gesprek met Eslin van Zessen (20). De student is onderweg naar haar ouderlijk huis gelegen aan de Stadhoudersweg. Eslin is één jaar geleden vertrokken uit Blijdorp en woont sindsdien in Utrecht met drie andere huisgenoten.  

Eslin is geboren en getogen in Blijdorp en is er samen met haar ouders en haar jongere broertje opgegroeid. “Ik ben niet anders gewend dan te leven in de wijk Blijdorp,” zegt Eslin. De wijk geeft haar een vertrouwd en bekend gevoel, doordat ze haar basisschooltijd heeft doorgebracht op de Blijberg. Op die basisschool kwamen alle Blijdorpers samen, daar zijn veel contacten en vriendschappen ontstaan. “Ik herken nu nog steeds veel gezichten als ik in de buurt rondwandel,” vertelt Eslin.  

We wandelen langzaam samen verder richting Sportpark Blijdorp, want hier vlakbij ligt haar favoriete plek, namelijk het Vroesenpark. Haar leukste herinneringen komen uit dit park: “Rond mijn zevende had het een keer zo hard geregend, dat de speeltuin, inclusief zandbak, helemaal was volgelopen met water. Het was een enorme zomerse regenbui en we besloten hierna met de hele klas te gaan zwemmen in de zandbak.” Het was voor haar een herinnering om nooit te vergeten. “Later sloten veel andere wijkbewoners aan en organiseerden zij een spontane barbecue.” 

Deze herinnering, maar ook nog vele andere koestert Eslin, ze maken Blijdorp haar wijk. “Ik heb hier heel mijn jeugd gewoond, mij veilig gevoeld en nieuwe vriendschappen gesloten,” vertelt Eslin. Het valt haar op dat de wijk steeds hipper wordt, omdat steeds meer nieuwe barretjes en eetzaakjes zich hier vestigen. De nieuwe ontwikkelingen maken Eslin trots dat zij voor zo’n lange periode woonachtig is geweest in Blijdorp.  

Bij het Vroesenpaviljoen eindigt onze wandeling en geniet Eslin van een kopje gemberthee, want ook dit is in de zomer één van haar favoriete plekken om bij te kletsen met vriendinnen. Door deze mooie herinneringen en nog vele anderen vindt Eslin dat ze wel een echte Blijdorper moet zijn, maar nog meer voelt ze zich een echte Rotterdammer. 

Roos Herselman