Geroosterde groenten

Gerecht in voorbereiding

Nicole Robbers is geboren en getogen in Roosendaal. Voor haar studie kunstgeschiedenis verhuist ze naar Leiden en zet daar, tijdens haar studie, met een aantal mede studenten de fotogalerie Fotomania op. In 1987 verhuist de galerie, op verzoek van de gemeente Rotterdam, van Leiden naar Rotterdam. Cultuur moet het imago van onze stad verbeteren, de Gemeente haalt daarvoor een aantal initiatieven van buitenaf naar binnen.

In de jaren ’80, toen ze met een aantal vrienden de galerie begonnen, was het verzamelen en tentoonstellen van foto’s nog niet zo’n populaire bezigheid als dat het nu is. Daarnaast kreeg iedereen die werkzaam was in de galerie langzamerhand een baan en werd het moeilijk om werk en galerie te combineren. De galerie hield op te bestaan maar Nicole besloot wel om in Rotterdam te gaan wonen en heeft hier ook haar werk gevonden. 

Ruim 20 jaar heeft ze als beeldredacteur bij het NRC gewerkt maar toen de krant naar Amsterdam verhuisde besloot ze om te gaan freelancen. Nog steeds doet ze regelmatig beeldredactiewerk voor het NRC en deed ze projecten als ‘De kracht van Rotterdam’ en ‘Rotterdam zingt’ (rond het songfestival). Op het moment maakt ze een overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Vincent Mentzel. 

Als curator van museum de Lakenhal werd ze ooit geïnterviewd over de ontwikkelingen in circulair tentoonstellen en hoe musea beter op dit onderwerp kunnen anticiperen. Ook wat betreft dit recept haakt ze graag in op gezond en duurzaam. Ze wil met haar recept iedereen aanzetten om meer groenten te eten en vooral ook om restjes groenten niet zomaar weg te gooien. 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160-180 graden. Verdeel alle groenten over een grote ovenschaal of bakblik met een opstaande rand. Besprenkel met olijfolie en zorg dat alle groenten een laagje olie hebben. Voeg voor extra smaak wat takjes rozemarijn toe, voor pit eventueel wat hele rode pepers. Ook een snuif kerrie en komijn doen wonderen voor de groenten. Rooster in de oven, check na een half uurtje of alles gaar is, het mag een krokant randje krijgen. Knijp de gare teentjes knoflook uit en schep door de groenten.

Voeg eventueel lekkere worstjes en wat plakjes ontbijtspek toe en laat die mee gaar roosteren. Een stukje zalmfilet (met vel) kan ook, Leg de zalm in de ovenschaal met de vel kant naar boven. Lekkere frisse salade erbij en klaar!

Benodigdheden (4 personen):
• 2 pastinaken, geschild en in stukken
• 1 kleine winterwortel (of een paar bospeentjes) geschild, in stukken
• 1 zoete aardappel, geschild in stukken
• 1 courgette, in stukken
• Handvol kleine spruitjes, schoongemaakt
• 1 paprika, zaadlijsten verwijderd, in stukken
• Tomaatjes
• Sjalotjes
• Zoveel tenen knoflook, ongepeld, als je lekker vindt of wat je verder in je koelkast vindt